Bloggen

Blogg 15 dec, 2017

Tove Leffler: Gnäll när det är som bäst

Jag tror ofta att man mår sämre om man tillåter sig att gnälla för mycket. Men att få göra det med likasinnade kan vara både befriande och peppande.

Det börjar närma sig jul och med denna, den trötthet som alltid infinner sig så här års. Det är inte bara mörkret och längtan efter lite sammanhållen ledighet (huruvida jul nu kan betraktas som ledigt?), utan även att denna gudsförgätna månad är så fylld av olika evenemang.

Många av dem väldigt roliga och trevliga, det ska i sanning sägas, men dygnet har ju som bekant fortfarande bara 24 timmar.

I mitt fall har december även kryddats med först en dos springmask (hos barnen) och sedan en rejäl skopa dunderförkylning (även denna hos barnen), vilket inte direkt har minskat tröttheten och stressen.

Men nu ska inte detta bli en blogg om mitt privatliv och hur synd det är om mig.

I stället vill jag hylla ett av de evenemang jag bevistade i går. Det var ett gäng förlagsmedarbetare i Stockholm som sågs på en aw och temat var gnäll. Gnäll om vad som helst.

Jag är i grunden inget fan av gnäll. Jag tror ofta att man mår sämre om man tillåter sig att gnälla för mycket, det är som att det spär på ilskan och frustrationen och bara förstärker denna.

Som missnöje med två stora aktörer som utnyttjar sin makt, men på sikt kommer att döda vår bransch.

Men i just det här fallet var det befriande och väldigt roligt – rent av peppande.

Dessutom vill jag hylla denna form av förlagsöverskridande verksamheter. Det pratas ofta om att den svenska branschen är sluten och ganska ogin. Och med tanke på att detta var det första sådant här gränsöverskridande möte på över två år, kanske det stämmer.

Men jag tror att det är viktigt att man från olika förlag ses och snackar om utbyter erfarenheter. Visst, vi är på ett sätt konkurrenter, men vi är också, och kanske primärt, kollegor som delar utmaningar, motgångar och påfrestningar.

Och egentligen gäller detta alla branscher: man har väldigt mycket att lära av sina konkurrenter. Och om man sluter sig, vägrar dela med sig och vägrar lyssna till andra, kommer det bara straffa en själv i längden.

För då fastnar man lätt i gamla hjulspår, lär sig mindre och blir en stofil i förtid.

Under gårdagskvällen kunde vi utbyta erfarenheter kring returordrar som kommer tidigt, missnöje med en viss stor aktör – eller vänta – två stor aktörer som utnyttjar sin makt, men på sikt kommer att döda vår bransch med sitt stelbenta och kontraproduktiva agerande.

Men det blev också snack om hur man kan arbeta emot detta beteende, hur man kan komma runt det och varför det ändå är så väldigt roligt att jobba med böcker och bokutgivning. För pappersboken är ju inte på något sätt död! Det var en sak jag lärde mig i går.

Så jag uppmuntrar härmed alla mina förlagskollegor till fler kvällar med gnäll och även andra kvällar – inom en snar framtid!

Och er andra uppmuntrar jag att läsa många böcker i jul.

Tove Leffler är förlagschef på bokförlaget Atlas, där hon även gett ut två böcker. 

Blogg 15 dec, 2017

PODD | Lurendrejeriet om transporter

Nytt avsnitt av Pengar & Politik som tar upp rapporten Under falsk flagg som visar hur vi blir blåsta av finansdepartementets sätt att presentera investeringar i infrastruktur. Matigt avsnitt med många lyssnarfrågor!

I dag investeras mindre idag än tidigare i transportsystemet, men det är svårt att upptäcka när man tittar på regeringens redovisningar över investeringar. Den gröna linjen i diagrammet nedan visar hur mycket vi faktiskt investerar i fasta priser.

Det här ämnet dissekeras av Jenny Lindahl och Sandro Scocco i nya Pengar & Politik.

Transportdiagram

 

Blogg 08 dec, 2017

PODD | Får de ensamkommande stanna?

Den 27 november presenterade regeringen den överenskommelse som ska öka möjligheten för ensamkommande att få uppehållstillstånd i Sverige. Men vad innebär egentligen överenskommelsen? Det pratar Sanna Vestin, ordförande för FARR om när hon gästar senaste Människor & Migration. 

Vid presskonferensen presenterades sex krav som den ensamkommande måste uppfylla för att kunna få sitt beslut omprövat enligt regeringens förslag.

De ska ha väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket, lämnat in sin asylansökan senast den 24 november 2015, registrerats som barn vid ankomst, studera eller ha studerat och ha för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå, fortfarande befinna sig i Sverige, och inte begått brott. Varför är det just de kraven som ställs och vilka konsekvenser får det för de ensamkommande?

I avsnittet diskuteras även de två övriga delarna av överenskommelsen – förslaget att reformera EBO, eget boende, och att inte ha någon avstämning om den tillfälliga lagen utan låta den fortsätta till 2019. Vad innebär det för asylrättsorganisationerna om den tillfälliga lagen inte utvärderas under våren?

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 01 dec, 2017

LIVE-PODD: Varför ökar klyftorna mellan rika och fattiga? 

Nya Pengar & Politik är inspelat inför publik på Socialistiskt forum, och handlar om de ökande klyftorna de senaste decennierna och hur det påminner om medeltiden.

De senaste decennierna har vi haft en sämre produktivitetsutveckling samtidigt som klyftorna har ökat kraftigt.

Hur det hänger ihop, hur det påminner om medeltiden och varför det leder till att företagen investerar så mycket i politiska kampanjer kommer att förklaras på sedvanligt pedagogiskt sätt i denna podcast från Arena Idé.

Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.

Blogg 01 dec, 2017

Tove Leffler: Ge Augustgalan ett hederspris!

Augustpriset ska ges till böcker som kan bli storsäljare. Men ingen av årets vinnare har någon chans att nå en större publik, om vi ska tro missnöjda branschmänniskor på årets gala. Så varför inte sätta sprätt på försäljningen med ett hederspris till en välkänd och populär författare?

I måndags var jag på Augustgalan. Det är ju i princip bokbranschens enda stora fest, så det är alltid väldigt roligt. Jag träffade bekanta från förlagsvärlden och från bokhandelsvärlden. Och gamla kollegor från branschtidningen Svensk Bokhandel, där jag fram tills nyligen var chefredaktör.

Naturligtvis diskuterades vinnarna. I år tilldelades Fatima Bremmer fackbokspriset för sin biografi över Ester Blenda Nordström, Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar blev vinnare i den skönlitterära klassen och Fågeln i mig flyger vart den vill av Sarah Lindberg tog hem priset i barn- och ungdomsbokskategorin.

Som alltid råder det delade meningar huruvida rätt böcker belönades. Själv har jag bara läst Anyuru av vinnarna, men den tycker jag å andra sidan är fantastisk. Ett så roligt och, faktiskt, modigt val.

Men när jag sprang in i några bekanta från Adlibris var de inte nöjda med juryns beslut i år.

Ingen av vinnarna kommer bli några storsäljare, spådde de missnöjt. Östergren hade varit ett bättre val, säljmässigt. Även Karin Boye-biografin som var nominerad i fack-klassen trodde de skulle ha haft större potential.

För att inte tala om juryns barn- och ungdomsval. En vacker och viktig bok, men där kan jag hålla med. Det är nog tyvärr lite mer av ett vuxenval än ett barnval … Ingen bästsäljare.

Men mina Adlibrisvänner lyfte även en annan aspekt.

  • Varför finns det inget hederspris!?

Och där har de sannerligen en poäng.

Bokbranschen står just nu inför enorma utmaningar. Augustpriset instiftades som ett pris som ska ges till böcker som kan bli storsäljare – ett publikt pris, till skillnad från Nobelpriset, som inte alls har de kraven på sig. I dag är det enormt få böcker som verkligen säljer.

Tänk vad en populär barn- eller ungdomsboksförfattare med en stor backlist skulle kunna innebära för försäljningen!

Det beror på flera olika saker, men primärt handlar det om att vi har enormt mycket att fylla vår fritid med i dag: sociala medier, poddar, ljudböcker, Netflix, för att bara nämna några grejer. Samtidigt har ju inte timmarna per dygn blivit fler (färre känns det ju som allt som oftast).

Men jag tror, precis som mina vänner på Adlibris poängterade, att ett hederspris verkligen skulle kunna göra något här.

Tänk vad en populär barn- eller ungdomsboksförfattare med en stor backlist skulle kunna innebära för försäljningen! Ta Ulf Stark – så tragiskt bortgången helt nyligen. Han borde visserligen har fått ett sådant här pris för länge sedan, men ett August hederspris skulle verkligen göra susen för hans böcker, tror jag!

Augustpriset har i dag funnits i nästan 30 år. Det har etablerat sig som ett prestigefullt pris och Förläggareföreningen har gjort ett väldigt bra jobb med att sprida det. I dag vet de flesta vad Augustpriset är.

För några år sedan debatterades barn- och ungdomsbokskategorin flitigt – den var för bred. Jag tillhör dem som tycker att man gjorde ett bra val när man valde att ha kvar kategorierna som de är. För många olika kategorier hade utarmat priset.

Däremot tycker jag verkligen att ett hederspris hade varit väldigt roligt. Det behöver inte ens vara en stor prissumma – äran räcker. Men jag tror att ett sådant pris skulle hjälpa våra bokhandlare och förlag (eller ett i alla fall, hehe) ganska mycket i dessa tuffa tider. Och det skulle kunna uppmärksamma ett viktigt författarskap.

Nu hoppas jag ändå att årets vinnare kommer att sälja riktigt riktigt bra i julhandeln. Och sedan hoppas jag förstås att Atlas har en Augustvinnare nästa år!

PS Och det blir ett hederspris! Detta borde ju jag om någon ha vetat. Redan i mars skrev Svensk Bokhandel att August lagom till sitt 30-årsjubileum instiftar ett hederspris.

Detta är så glädjande! Det kommer blir riktigt bra för både bokhandel och förlag.

Tove Leffler är ny förlagschef på Atlas.

Hon kommer senast från Svensk Bokhandel där hon var chefredaktör och vd i sex år. Innan dess har hon jobbat som journalist på bland annat DN och Sveriges radio.

Hon har tidigare gett ut två böcker på Atlas, antologin Könskrig (2007) och romanen Den kärleken (2010).

Blogg 24 nov, 2017

PODD | Genèvekonventionen – otillräcklig men oumbärlig

Vad skulle hända om EU gick över till ett helt kvotbaserat asylsystem och hur skulle ett sådant system se ut? Nya avsnittet av Människor & Migration går igenom förslagen till nytt asylsystem och dess konsekvenser. 

Det har aldrig varit så många människor på flykt i världen som det är just nu. 65,6 miljoner människor har tvingats att lämna sina hem, och av dem är ca 22,5 miljoner flyktingar. På flera håll höjs nu röster för att det system som vi har för att ta emot människor på flykt måste ändras.

I det här avsnittet av Människor & Migration pratar asylrättsadvokaten Ignacio Vita och Arena Idés utredningschef Lisa Pelling om några av de förslag som lyfts för att ändra asylsystemet. Vad är det Moderaterna föreslår när de menar att EU ska övergå till ett kvotbaserat asylsystem? Hur går förslagen ihop med internationell rätt och kommer de som vissa påstår att stoppa döden på på Medelhavet?


Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 17 nov, 2017

PODD | Makten över medierna

Veckans Pengar & Politik är en samproduktion med Journalistpodden och handlar om journalistikens frihet – finns den? – och vem som bestämmer över medierna.

Pengar & politik gör sin första samproduktion och tar sig tillsammans med Journalistpodden an medier, ägande och styrning. Är journalistiken fri och oberoende, eller är allt en konspiration styrd av kapitalintressen?

Med Jonas Nordling, från Svenska Journalistförbundet & Journalistpodden, samt Sandro Scocco och Jenny Lindahl.

Blogg 10 nov, 2017

PODD | Reglerad invandring – vad menar ni?

Sverige har reglerat vilka som får ta sig över landgränsen i minst 500 år. Men hur har reglerna förändrats över tid och hur har debatten kring dem sett ut?  Människor & Migration diskuterar denna vecka reglerad invandring.  

Vad innebär reglerad invandring och vilka skäl ges till hur invandringen ska regleras? I det här avsnittet av Människor & Migration är Louise Dane, doktorand inom migrationsrätt och barnets bästa i asylprocessen gäst.

Det blev ett samtal om staters möjlighet och behov av att kontrollera vem som rör sig över gränsen, om vilka som ses som oönskade element i ett land och behovet av att i debatten ständigt påpeka att Sverige ska ha reglerad invandring.

Med: Arena idés utredningschef Lisa Pelling, och kommunikationsansvarige Maja Dahl.

 

Blogg 01 nov, 2017

Farväl, Arena… en chefredaktör minns magasinets 24 år

»Konstigt nog förändrades magasinet inte särskilt mycket. Det fortsatte att vara i centrum av debatten. En ögonöppnare, som också var hatad. “Inte riktig vänster” var frasen som oftast användes för att beskriva magasinet«. 

Magasinet Arena (1993-2017) skapade sig en unik plattform inom vänsterdebatten. Så skriver Olav Fumarola Unsgaard, en av många tidigare chefredaktörer för Magasinet Arena, i en text på engelskspråkiga Eurozine om hur han minns tidskriften.

Texten går att läsa här.

Blogg 27 okt, 2017

Malin Björk gästar Människor & Migration

Ett utskott i EU-parlamentet har röstat igenom ett förslag om att kraftigt öka antalet kvotflyktingar. Vad innebär förslaget? Och hur ser möjligheterna för att få igenom det ut?

LIBE, EU-parlamentets inrikes- och justitieutskott, har precis röstat igenom ett förslag om att kraftigt öka antalet kvotflyktingar som ska vidarebosättas inom EU, men hur ser det förslaget ut? I det här avsnittet gästas podden av den EU-parlamentariker som ligger bakom förslaget, Malin Björk från Vänsterpartiet. Tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling pratar Malin Björk om vad förslaget innebär, vilka konsekvenser det kan få och hur stor möjligheten är att det sedan antas av Europeiska rådet.

Blogg 20 okt, 2017

PODD | Pengar & politik goes The Clash

Veckans Pengar & politik går igenom 1990-talet fram till Assar Lindbeck-kommissionen.

Det blev inte ett dubbel- utan ett trippelalbum, ett edgy val som placerar Pengar & politik i gott sällskap tillsammans med The Band, The Clash, Wings och George Harrison. Vi går igenom 1990-talet fram till Assar Lindbeck-kommissionen. Det vill säga egentligen 1990-1992. Fortsättning följer i del tre.

Blogg 13 okt, 2017

PODD | Hur funkar tiggeriförbud?

Det är hitresta romer politiker vill komma åt när de vill förbjuda tiggeri, men skulle förbudet drabba även andra? Nya avsnittet av Människor & Migration handlar om tiggeriförbud ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Under hösten har Vellinge kommun röstat för ett tiggeriförbud och Moderaterna och Sverigedemokraterna har båda gått ut med att de förespråkar ett nationellt tiggeriförbud. Hur ska förbudet fungera och vad vill man se för straffrättslig påföljd?

Av debatten framgår att det är de hitresta romerna som förbudet riktas mot. Men går det att förbjuda enbart dem eller kommer förbudet även slå mot svenskfödda hemlösa och frivilligorganisationer som ber om pengar?

Dessutom reder vi ut vad EU-medborgare har för rättigheter när de kommer till Sverige, samt vilka skyldigheter som deras hemländer har.

Gäst i veckans podd är Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty, med särskilt fokus på diskriminering av romer, som pratar med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och kommunikationsansvariga Maja Dahl.

 

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 11 okt, 2017

Dagens Arena söker reporter

Sveriges bästa progressiva webbtidning söker en reporter för en tillsvidaretjänst. Vill du vara med och utveckla Dagens Arena till en ännu bättre tidning och vara en viktig nyhetsröst i samhällsdebatten har vi jobbet för dig.

Vi är en tajt redaktion och du som jobbar hos oss gillar att arbeta i ett högt tempo på en arbetsplats som jobbar med opinion, nyheter och fördjupning, och förmedlar dessa utifrån ett oberoende, radikalt och progressivt perspektiv.

Du har några års erfarenhet av nyhetsarbete och arbetsmarknadsjournalistik och goda digitala kunskaper. Erfarenhet av facklig och/ eller ekonomisk bevakning är ett plus.

Du vet hur man skriver engagerande och tydligt, och har en passion för ett personligt och levande språk. Du hittar egna vinklar och perspektiv som sticker ut.

Sista datum för ansökan är 29/10. Vänta dock inte med att söka, intervjuer kommer att inledas omgående. Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid.

Frågor om tjänsten besvaras av Liv Beckström, tf chefredaktör Dagens Arena. liv.beckstrom@arenagruppen.se

Arenagruppen har kollektivavtal. Facklig kontaktperson för Unionen är Lisa Pelling, 073-654 13 16, lisa.pelling@arenagruppen.se

Ansökan skickas till ansokning@arenagruppen.se

Dagens Arena är en del av Arenagruppen

Blogg 11 okt, 2017

Så slår Moderaternas kortade föräldrapenning

Inte bara nyanlända drabbas av Moderaternas förslag om ett års föräldrapenning. Hela 12 procent av de försäkrade saknar sjukpenninggrundande inkomst.

Moderaterna vill korta föräldrapenningen från dagens 480 dagar, till 365 dagar. Men bara för dem som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Det föreslog Moderaterna i fjol. På arbetsstämman som börjar på torsdag väntas partiet klubba igenom förslaget som en del i politikinriktningen inför kommande val.

Enligt den senaste upplagan av Socialförsäkringen i siffror är det 12 procent av de försäkrade i åldern 19 till 64 år som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst. Andelen är som lägst bland personer från Mellanöstern, Turkiet och Nordafrika.

Bild: Socialförsäkringen i siffror 2016
Bild: Socialförsäkringen i siffror 2016

 

 

 

 

 

 

Det är dock svårt att få fram exakta siffror på hur många som saknar sjukpenninggrundande inkomst då den prövas först när man ansöker om ersättning från Försäkringskassan.

Moderaternas förslag kommer alltså främst att slå mot nyanlända, men också mot personer som varit arbetslösa men under en period inte inskrivna hos Arbetsförmedlingen. För ett år sedan publicerade Inspektionen för socialförsäkringen en rapport om personer som blev »nollplacerade« av Försäkringskassan. Man kom fram till att den gemensamma nämnaren för de 80 000 som under år 2015 blev nollade var svag förankring på arbetsmarknaden. Exempelvis ökade sannolikheten för att bli nollplacerad om man hade en tidsbegränsad anställning.

I rapporten beskrivs ett exempel där en person som varit sjukskriven skulle anmäla sig till Arbetsförmedlingen den 31 juli, men mådde för dåligt och fick en dags uppskov. Trots uppskovet fick personen sedan beslut om noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan.

Man kan tänka sig att dessa personer befinner sig i en ekonomisk situation som gör att de tvingas ta ut sju föräldradagar i veckan och därför inte har något annat val än att sätta barnet i förskola vid ett års ålder (något som Moderaterna bemöter med argumentet att »barnens språkutveckling stärks«).

Det är alltså dessa personer som Moderaterna anser ska få 115 färre dagar med föräldrapenning – för att »stärka arbetslinjen«.

Blogg 06 okt, 2017

Svensken som invandrare – svensk identitet utomlands

Hur skapas svenskheten i berättelser om de som lämnat Sverige? Utifrån Ola Larsmos bok Swede Hollow och Anna Gavanas Pensionärsplaneten diskuteras kulturell identitet för de som lämnat Sverige och migrerat till ett annat land. Vad har vi för bild av pensionärerna som flyttar till Spanien och hur definierar de själva sin svenskhet? Vad händer när berättelserna om de svenskar som lämnat inte stämmer överens med den bilden vi har av dem? Hur formar vi gemenskap bilden av kulturell identitet i berättelser om migration och anpassning till andra länders kulturer?