PODD | En förbjuden bok som skakade om hela Sverige. Vi har läst Peter Forsskåls banbrytande verk Tankar om borgerliga friheten från 1759.
Kompisar från förr är Dagens Arenas bokpodd. Där läser vi bortglömda böcker som väckt vår nyfikenhet, och pratar om dessa verk. För att alla ska kunna ta del av böckerna så väljs dessa från Litteraturbankens urval.
Det femtonde avsnittet utgår från Peter Forsskåls stridsskrift Tankar om borgerliga friheten som gavs ut 1759. Peter Forsskål var en av Carl von Linnés lärjungar, och hade många strängar på sin lyra. Det var ingen tillfällighet att Linné namngav en brännässla efter sin lärjunge, Forsskål var stridbar på många sätt.
Tankar om borgerliga friheten förbjöds när den kom ut, men låg samtidigt som grund när Sverige fick sin första Tryckfrihetslag sju år senare. Dagens Arenas chefredaktör Jonas Nordling har läst verket tillsammans med Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening. Gemensamt vrider och vänder de på skriften, diskuterar Forsskåls korta liv och försöker förstå hans drivkrafter. De försöker också sätta in boken i sitt dåtida sammanhang, samt om och hur den kan läsas 2021. Samt vem eller vad som är Peter Forsskål i vår tid.
Du hittar avsnittet ovan, eller här.
Dagens Arenas poddar finns i de flesta spelare, eller här. Prenumerera gärna i din spelare så missar du inget avsnitt av någon av våra poddar.