Bloggen

Blogg 09 jul, 2016

Floskelbingo med Anna Kinberg Batra

Vad kommer partiledarna garanterat att säga i sitt Almedalstal? Spela floskelbingo med Dagens Arena. I dag är det Moderaternas tur. 

I Moderaternas Sverige ska alla göra rätt för sig. På samma sätt som före detta moderata statssekreteraren Frank Belfrage som betalade in skatten liiiite sent, genom en så kallad självrättelse. Eller för den delen självaste Reinis som använde avgångsvederlaget från staten till att starta eget. Något ingen arbetslös med a-kassa får lov att göra.

Men viktigast är ju att de med lägst inkomster gör mest rätt för sig. Den som inte jobbar, men skulle kunna, ska få lägre bidrag. Inga latmaskar i Moderaternas Sverige! Lathet är INTE en svensk värdering! För vi vet ju alla att arbetslöshet beror bara på att individen inte försöker tillräckligt mycket.

I Moderaternas värld gäller arbetslinjen. Den som inte jobbar har sig själv att skylla. Men det kommer Anna Kinberg Batra berätta mer om i sitt tal. Dags för floskelbingo!

 

floskelm

 

Blogg 08 jul, 2016

Floskelbingo med Isabella Lövin

Vad kommer partiledarna garanterat att säga i sitt Almedalstal? Spela floskelbingo med Dagens Arena. I dag är det Miljöpartiets tur. 

Miljöpartiet de Gröna har under våren definierat ordet »kris«. Vad skönt då att de på partikongressen löste frågan genom att byta ut ett språkrör. Och sedan fortsätta på den inslagna vägen.

Migrationspolitiken, Vattenfall, kärnkraftverken. Inget verkar gå Miljöpartiets väg. Men lokalpolitikerna i nöjda i alla fall – asylrätten i alla ära, men vi bygger laddstolpar, hörrni!

I Almedalen har de en möjlighet att välja trenden och visa att de . För att göra det lanserar de nyheten att regeringen tillsätter en samordnare för Fossilfritt Sverige. GÄSP.

Sommaren kunde inte komma mera lägligt för det stukade partiet. Ledande partiföreträdare får smörja in sig med sin ekologiska skolskyddsfaktor, lägga sig i hampahängmattan och läsa om den där boken om hur Miljöpartiet tog sig till makten.

Men först ska Isabella Lövin elda de gröna massorna i Visby.

floskel_mp

 

Blogg 08 jul, 2016

Podd | Så har migrationsfrågorna synts i Almedalen

Människor & Migration sände direkt från Almedalen och pratade om migrationsdebatten under veckan. 

Under Almedalsveckan 2016 arrangerades 3824 seminarier. 477 av dem handlade om integration och 176 om migration, men vilka perspektiv har lyfts under veckan och vilka förslag har kommit fram?

Statsvetaren Lisa Pelling och asylrättsadvokaten Ignacio Vita går igenom den migrationspolitiska debatten i Almedalen. Vad gör Migrationsverket på plats och hur kommer den nya lagen påverka deras arbete? Vad säger partiledarna om migration i sina tal och vilka partipolitiska utspel har vi sett? Vilka almedalskampanjer har uppmärksammat migrationsfrågorna och vilka perspektiv har de lyft? Framförallt, vad kan vi förvänta oss för migrationspolitiska förändringar framöver utifrån de förslag som lyfts under veckan?

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 08 jul, 2016

Skärp upp den ekonomiska politiken, MP!

Överskottsmål eller balansmål – vad är det vi har i Sverige, egentligen?

En avslagen almedagsfredag och det är Miljöpartiets dag denna politikervecka. Det är standard för partierna att ha ett ekonomiskt seminarium, och regeringens minsta parti vill ju inte vara sämre än någon annan. Problemet är att de är det, eller i alla fall framstår som det.

I framväxten från ett enfrågeparti till det breda ansvarspartiet de i dag försöker vara, har Miljöpartiet fortfarande problem med trovärdigheten i de stora frågorna som ekonomi och arbetsmarknad.

Miljöpartiets ekonomiska seminarium handlade om delningsekonomi. Ett under Almedalen populärt ämne, som innebär en stor utmaning för bland annat Skatteverket och arbetsmarknaden. Det finns oerhört många vinklar att lyfta, men Miljöpartiet valde att fokusera på de delande företagen och några solskenshistorier.

Det saknades en ekonom som kunde prata om hur delningsekonomin fungerar i den traditionella ekonomi. Det saknades en arbetstagarpart som kunde prata om fackens utmaningar med att organisera den som tar uppdrag via appar. Framför allt saknades finansmarknadsminister Per Bolund, den med mest ekonomisk-politisk trovärdighet i hela miljöpartiet.

Det är svårt att vara ett fullt ut trovärdigt parti om det uppfattas som att man inte bottnar i de ekonomiska frågorna. Som nytt parti kunde Miljöpartiet komma undan med det, som regeringsparti är det svårare. Och det hjälper inte till att ens ena språkrör inte verkar veta skillnaden mellan överskottsmål och balansmål.

En räddning för det sargade Miljöpartiet är att skaffa sig en riktigt skarp ekonomisk politik. Men dit verkar det vara lång väg kvar.

Blogg 07 jul, 2016

I dag struntar vi i SD

Dagens Arena kommer inte bevaka Sverigedemokraternas dag i Almedalen.

Sverigedemokraterna är ett oseriöst parti vars populistiska politik enbart går ut på att främlingsfientligheten i vårt land ska växa. Några lösningar på våra samhällsproblem finns inte – mer än att invandringen ska minska.

Under året har Sverigedemokraterna åkt till Grekland för att dela ut flygblad där de bland annat hävdade att den som kommer till Sverige inte får några pengar, att Sverige saknar jobb och bostäder och att hijab ska förbjudas. Det är även partiet som applåderar i kammaren när riksdagen röstar igenom den mest restriktiva asyllagen Sverige sett på länge, som håller familjer separerade.

Dagens Arena gör därför ett avsteg från vår sedvanliga almedalsbevakning där vi bevakar partiernas utspel och analyserar deras tal. Vi struntar i SD och tänker ägna oss åt relevanta saker.

I stället för Jimmie Åkessons tal kan du till exempel titta på Dagens Arenas ledarskribent Lisa Pellings pecha kucha om jämlikhetsskapande integration.

Blogg 07 jul, 2016

Vadan denna SD-vurm, PM Nilsson?

Dagens industri verkar fast beslutna att se till att Sverigedemokraterna får regeringsinflytande nästa mandatperiod.

Den har pågått under en längre tid, normaliseringen av Sverigedemokraterna på Dagens industris ledarsida. Det rör sig om texter där DI:s politiska redaktör PM Nilsson bland annat redan 2014 listade tre skäl varför näringslivet måste släppa in SD i lobbyvärmen: SD har makt i och med sin vågmästarroll, mer normala förhållanden gör också SD mer normalt och att näringslivet borde uppfostra den nya uppnosiga högerextremisten.

Ledarsidan har sedan fortsatt att heja på ett regeringssamarbete mellan M och SD.

På DI Debatt skriver i dag den statsvetaren Tommy Möller att det vore logiskt för M att leda en regering med stöd av SD, med tanke på deras politiska närmanden den senaste tiden, men att det skulle riskera att bli slutet på allianssamarbetet.

DI höll i dag även en diskussion med MUF-ordföranden Rasmus Törnblom, M:s vice gruppledare i riksdagen Hans Wallmark och Axess chefredaktör PJ Anders Linder om vilken väg alliansen väljer till regerande. PM Nilsson modererade.

Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att det inte längre är största block som ska regera, utan den som får igenom sitt regeringalternativ i riksdagen (läs någon form av stöd av SD). Det är en linje som Ebba Busch Thor nu hakat på.

Alla paneldeltagare i DI:s samtal hävdade envist att ett formellt samarbete med SD var uteslutet, trots enträgna försök från PM Nilsson att med olika vinklar få med deltagarna på ett sådant förslag.

Jag måste hålla med Hans Wallmark i en av hans kommentarer – släpper M in SD att påverka regeringsmakten, kommer det att sluta med att vi för en diskussion likt den i Danmark, där i princip alla etablerade partier är starkt kritiska till invandring, och debatten ofta är rent rasistisk. En förflyttning vi redan nu ser i regeringens tillfälliga asyllag, som M vill permanenta. Och detta utan något som helst officiellt samarbete med SD från något block.

Vi riskerar att valrörelsen 2018 kommer att handla om det politiska spelet fram till ett regeringsbildande, snarare än ett val med politiska idéer och reformförslag i fokus. Ska partierna inte hamna där, måste de redan nu börja höja blicken och formulera en framtid för Sverige.

Men eftersom inga partier i dagsläget verkar vara förmögna att formulera politik som skapar en vision för framtiden, blir risken allt större att vi 2018 kommer att se en borgerlig regeringskonstruktion stödd av SD. De enda som kommer att jubla åt det är några M-väljare, SD och DI:s ledarredaktion.

Blogg 06 jul, 2016

Floskelbingo med Ebba Busch Thor

Vad kommer partiledarna garanterat att säga i sitt Almedalstal? Spela floskelbingo med Dagens Arena. I dag är det Kristdemokraternas tur.

Några nyanser har Busch Thor tonat ned sitt budskap sedan förra årets Almedalstal. Man kan säga att hon gick hårt ut under debuten i fjol. I år är det inga JAS-plan, inga av IS avhuggna huvuden, vi är inte lika nära domedagen.

Men vi är däremot ruggigt nära en värderingskris, enligt partiledaren. Alla nyanlända som har kommit hit, hur ska man egentligen banka in svenska värderingar i deras huvuden?

Men misströsta ej, KD-strategerna har en masterplan: en »klassikerlista« som eleverna ska beta av.

Och vi på Dagens Arena är inte sena att hjälpa det opinionskrisande partiet med några tips i linje med den heteronormativa, superkonservativa linjen.

Hattstugan av Elsa Beskow – Först får barnen riset smaka, sen så får de honungskaka.
Karlsson på taket av Astrid Lindgren – varning för fetma.
Är du gift med en psykopat? av  Eva Rusz  – pga.
Tintin i Kongo av Hergé – kommentar överflödig.
Bibeln, författare okänd – fråga alltid Bibeln.
Adam och Eva av Måns Gahrton – lär dig allt om tvåsamheten.
Katitzi av Katarina Taikon – vägledning hur vi behandlar romer.

Har ni fler tips? Mejla Ebba vettja.

Men nu vänner, sär det dags för årets floskelbingo med EBT!

ebt floskel

 

Blogg 06 jul, 2016

Här är Almedalskrogarna med kollektivavtal!

Svårt att bestämma dig var du ska äta under Almedalsveckan? Välj en restaurang med kollektivavtal!

Almedalsveckan är representationsmåltidernas högtid. Att hitta god mat i Visby är inga svårigheter, men det kan vara desto knepigare att äta gott med schysta villkor. Dagens Arena listar några av de populäraste krogarna i Visby som även har kollektivavtal.

Surfers. Visbys godaste mat, och i princip omöjligt att få bord. För den som ändå vill försöka, rekommenderas det att hänga på låset klockan 17.00 när de öppnar.

Isola Bella. Habil italienare med schysta priser.

Hästgatan 10 Bar & Café. Centralt och bra matiga sallader.

Lindgården. Anrika lokaler och stora portioner.

Visby Creperi och Logi. Nomnomnom. Så goda galetter.

Bakfickan. God fisk!

Gutekällaren. För den som inte vill att kvällen ska ta slut, har nattklubben Gutekällaren både DJ och kollektivavtal.

Redaktionen rekommenderar:

Maltfabriken lunch & catering. Restaurangen på universitetet erbjuder prisvärd bricklunch med en stor salladsbuffé. Vi ses där!

En lista på alla restauranger och hotell i Visby med kollektivavtal hittar du här.

Blogg 06 jul, 2016

Vi måste värna pressfriheten

Kommunpolitiker vill inskränka polisers meddelarfrihet. Det måste sättas in i ett större sammanhang.  

Sverige har en pressfrihet att vara stolt över. Journalister får verka fritt, kritiskt granska makten och vi har grundlagsskyddad meddelarfrihet.

Oroväckande är att en ny undersökning från TU – Medier i Sverige visar på att landets kommunpolitiker är positiva till förslag som inskränker pressfriheten.

På frågan om de anser att polisen inte ska få läcka information från förundersökningar till media, svara 82 procent av de svarande kommunpolitikerna att de är positiva till ett sådant förslag. Varför kommunpolitikerna anser att poliser inte ska få rätt till samma meddelarfrihet som övriga medborgare ger inte frågan svar på.

Inskränkningar av pressfrihet måste alltid ses i sitt sammanhang. Pressfriheten i Sverige utmanas allt mer. Främst handlar det om hot och hat mot journalister, som i flera fall även lett till fällande domar. Hoten och hatet är även ett av skälen till att Sverige tappat placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex – från plats fem 2015 till plats åtta 2016.

I riksdagen finns i dag ett parti som hatar medier och den fria journalistiken – Sverigedemokraterna. Det är även de till partiet nära kopplade hatsajterna som driver hatet och hotet mot journalister.

När lögner sprids via vällästa rasistmedier, blir reaktionen gärna att vilja skydda information från att komma ut. Men det är direkt destruktivt.

När pressfriheten utmanas måste vi stå emot begränsningar och i stället värna grundlagsskyddade rättigheter. Därför är det skrämmande att så hög andel av kommunpolitikerna vill inskränka pressfriheten.

Blogg 05 jul, 2016

Floskelbingo med Stefan Löfven

Vad kommer partiledarna garanterat att säga i sitt Almedalstal? Spela floskelbingo med Dagens Arena. I dag är det Socialdemokraternas tur.

Utvecklingsmoral. Nä, förra årets strategi slog inge vidare i ärlighetens namn. Och den svenska modellen, den verkar ju folk ha tröttnat på för länge sen.

Stefan Löfven sneglar mot alliansen, vad ska sossarna egentligen ha för take på det här med blåljuspersonalen? Tryggheten? De utsatta områdena? Gummikulor och vattenkanoner är kanske lite väl. Och vi vill ju inte framstå så där verklighetsfrånvända som alliansledarna gjorde när de besökte Husby, tänker statsministern.

Vi behöver vara lite mer real. Tur att Ibahim Baylan växte upp i orten. En utredning kanske? Lite extra pengar till utsatta områden och något uppdrag till Arbetsförmedlingen. Och så något med kvinnor.

Det måste ju gå igenom riksdagen, det tar vi, tänker Löfven och kliver upp på Almedalsscenen.

Och vi, vi vässar pennorna och gör oss redo för årets floskelbingo med Stefan Löfven!

floskelbingo löfven

 

 

Blogg 05 jul, 2016

Det fria skolvalet borde inte utvecklas – det borde avvecklas

Alliansen vill rädda den svenska skolan med förslag som är utdömda av professionen och forskare. 

Tappat greppet om statliga finanserna, höjer skatterna för vanligt folk och företag, och kommer inte att nå sitt främsta löfte om lägst arbetslöshet i EU 2020 – så har Stefan Löfven svikit väljarna. Det var budskapet när alliansens partisekreterare samlades för en presskonferens i förmiddags.

Hur alliansen får regeringens skattehöjningar till svek är svårt att förstå. Ingen som röstade på Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet kan vara förvånade över att skatterna har höjts. Snarare är det ett skäl till att rösta rödgrönt. Skattehöjningarna går tillbaka till vanligt folk. Det går till vård och omsorg och det går till skolan. Samma skola som partisekreterarnas pressträff egentligen skulle handla om.

För att komma förbättra den svenska skolan vill alliansen bland annat prioritera timplanen för nyanlända ungdomar, och även utöka sommarskolan för dessa elever. Det är mycket bra förslag som gör att nyanlända snabbare kan tillgodogöra sig åtminstone de viktigaste ämnena i skolan.

Men. Alliansen vill även utöka de utskällda förstelärartjänsterna. De tjänster som lärarna menar tillsätts av de lärare som rektorn tycker bäst om, inte de som är bäst. En reform som var god i tanken, men verkligen inte har fungerat.

Alliansen går även på Skolkommissionens förslag om ett aktivt (läs obligatoriskt) skolval. Ett aktivt skolval försöker egentligen bara dölja det som alla egentligen redan vet – det fria skolvalet fungerar inte. Det ökar segregationen och försämrar skolresultaten.

Skolvalet bidrar även till en ekonomisk osäkerhet för skolorna, som från år till år aldrig vet hur många elever de kommer att få, och därmed omöjliggör en långsiktig ekonomisk planering. För försvinner en elev, försvinner skolpengen.

Nationalekonomen Jonas Vlachos, som tidigare dömt ut ett obligatoriskt skolval, ställer även en följd av relevanta frågor på Twitter gällande det aktiva skolvalet. Vad händer med skolor som har fler sökande än platser? Vad händer med de elever som trots allt inte väljer? Och vilka problem är det egentligen alliansen försöker att lösa med ett aktivt skolval?

Sverige behöver en jämlik och likvärdig skola. För att det ska ske borde det fria skolvalet inte utvecklas – det borde avvecklas.

Blogg 04 jul, 2016

Floskelbingo med Annie Lööf

Vad kommer partiledarna garanterat att säga i sitt Almedalstal? Spela floskelbingo med Dagens Arena. I dag är det Centerpartiets tur.

Med drygt två år kvar till nästa riksdagsval har många har frågat sig hur väl sammansvetsade de fyra borgerliga partierna egentligen är. Två partier har ställt ultimatum för ett framtida alliansregerande: M vägrar att lagstifta om sänkta ingångslöner, L kräver i sin tur att försvarsuppgörelsen rivs.

– Jag gillar inte ultimatum. Jag tycker att vi ska ha den modell som har varit framgångsrik för alliansen, sa Annie Lööf när hon intervjuades av TV4 på måndagsmorgonen.

Själv använde hon i Almedalen 2012 en helt annan strategi för att ge nytt syre åt allianssamarbetet.

– Det är dags, mina vänner, att trycka på refresh! ropade Lööf under sitt tal och överraskade med att bjuda in de dåvarande borgerliga kollegorna till sin hemby Maramö för att kicka i gång alliansen 2.0.

Reinfeldt, Björklund och Hägglund blev – milt uttryckt – inte jätteglada.

Vad som kommer att prägla årets tal återstår att se. Det är ingen högoddsare att Annie Lööf kommer prata om sänkta ingångslöner. Den som hoppas på en ny invit till korvgrillning lär dock blir besviken.

AnnieLoof

 

Blogg 04 jul, 2016

Vi måste prata om förlossningsskadorna

Att inte spricka vid förlossningen verkar handla mer om tur än om skicklighet, helt enkelt för att det saknas forskning på området. Så kan inte förlossningsvård bedrivas. 

När jag födde mitt första barn för lite mer än ett år sedan var det inte smärtan vid förlossningen som skrämde mig, utan om jag skulle spricka så mycket att det skulle få konsekvenser i min vardag.

Mellan fyra och åtta procent av alla förstföderskor får allvarliga bristningar i underlivet vid förlossningen, men mörkertalet är sannolikt stort. Dessa skador kan få allvarliga konsekvenser som läckage av urin och avföring, svåra smärtor och svårigheter att ha sex. Ändå har förlossningsskador länge varit ett tabubelagt ämne. Få som är drabbade pratar om sina skador.

Varför det är så är svårt att säga. Men en graviditet och förlossning är inte i sig ett sjukdomstillstånd. Konsekvenser av barnafödande ses som en del av något »naturligt«. Att prata om urin- och avföringsläckage är inte det lättaste. Många som drabbats av förlossningsskador vittnar även om att de inte tas på allvar av sjukvården.

SBU har tittat närmare på hur allvarliga bristningar vid förlossningar kan uppstå, för fram till nyligen fanns det inget vetenskapligt underlag för hur de kan undvikas. Det är skrämmande. Minst fyra av hundra kvinnor får allvarliga bristningar när de föder barn, men vården har inte vetat hur de ska undvika dem. Eller upptäcka dem för den delen. Det gör att kvinnor lider länge, helt i onödan.

På onsdag presenterar SBU resultatet från sin rapport Analsfinkterskador vid förlossning här på Almedalen, och Aftonbladet skriver i dag om resultaten. SBU listar bland annat de åtgärder vården kan vidta för att kvinnor ska slippa att spricka. En sådan åtgärd är att barnet inte föds fram för snabbt.

Samtidigt vittnar SBU om stora regionala skillnader i förlossningsskadorna. Värst drabbat är Stockholm. Ett län starkt präglat av platsbrist för födande och sönderstressade barnmorskor. Där finns det inte tid att undvika skador i samma utsträckning som det gör i Hallands län, där andelen bristningar är lägst i Sverige.

Förlossningsvården är underutvecklad. Det bedrivs alldeles för lite forskning och det drabbar kvinnorna. Hade männen varit de som drabbats av förlossningsskador hade vi inte sett samma brister i vård och forskning. Men då det är kvinnor som föder barn, och det ses som något naturligt, är har vi 2016 inte kommit längre.

Jag hade tur, jag drabbades inte av en större bristning vid förlossningen. Men utifrån den forskning som finns på området så verkar det vara just tur att jag inte sprack, trots kunniga barnmorskor vid min sida.

Så kan vi inte bedriva förlossningsvård i Sverige. Forskning krävs för att minska bristningarna och kunna hitta och laga dem när de väl sker. Kvinnor ska inte behöva lida för att de har fött barn. 

Blogg 03 jul, 2016

Floskelbingo med Jan Björklund

Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer sig egentligen bakom orden? Först ut är Liberalerna.

Han var tvungen att skriva om hela sitt tal, Jan Björklund. Egentligen hade han tänkt prata om en massa frågor, men nu efter brexit blir det EU. EU:s rörlighet av tjänster, klimat och ett europeiskt FBI. Tänk – FBI har 30 000 anställda, medan Europol bara har ett hundratal!

Och med nytt namn och ny logga är Björklund redo för att utmana Moderaterna som det agendasättande partiet inom alliansen. Liberalerna har hittills gått ut starkt med att lämna både försvars- och energiöverenskommelsen och vilja återinföra värnplikten som de var med att avskaffa. Kanske vill partiet snarast bli kända som bråkstakar?

Men nu är det Almedalen, semesterskägget är på och det är dags att ännu en gång hota med att Ryssland snart annekterar Gotland. Det är floskelbingotajm!

floskelbjorkis

 

Blogg 03 jul, 2016

Dagens Arena på plats i Almedalen!

Dagens Arenas redaktion har angjort Gotland. Nu väntar skarpa analyser av de politiska utspelen, debattutspel och en hel del annat.

I likhet med tidigare år kommer vi att analysera de politiska utspelen och partiledartalen. Självklart kommer vi att ge er det viktigaste från de olika seminarier som äger rum under veckan. Och under talen kommer ni att kunna spela floskelbingo med oss.

Tipsa oss gärna om vad vi inte får missa under veckan, mejla lisa.gemmel@arenagruppen.se.

Aktuella debattartiklar kan skickas till debatt@dagensarena.se.

Stötta oss!

Du kan också göra en insats och stötta Dagens Arenas granskande journalistik. Det är enkelt gjort genom att swisha till: 123 115 885 67. Besök oss här för att läsa mer om vad du bidrar med genom att donera till oss»

Mycket nöjsam läsning under den kommande veckan önskar
chefredaktör Lisa Gemmel med redaktion.