Det pratas om att M är beredda att fälla regeringen. Men behöver en alliansregeringen aktivt eller passivt stöd från SD? Dagens Arena bad statsvetaren Jonas Hinnfors att reda ut det hela.
– Man ska vara medveten om att fäller man en regering med ett visst underlag ska man vara beredd att regera med det underlaget. Jag är inte beredd att regera med stöd av Sverigedemokraterna, sa Annie Lööf i söndagens Agenda.
Därefter har man kunnat läsa att både Centerledaren och Liberalernas Jan Björklund sagt att det inte är aktuellt att regera med passivt stöd av SD.
Vad menas då med passivt stöd?
– Det är inte helt lätt det där, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom en misstroendeförklaring. För att fälla regeringen eller ministern krävs att 175 ledamöter röstar ja till förslaget, det vill säga en majoritet av riksdagens 349 ledamöter. Alliansen behöver därmed aktivt stöd från SD för att fälla regeringen Löfven.
För att alliansen i sin tur ska kunna ta makten behöver den SD:s aktiva eller passiva stöd. Vid en statsministeromröstning krävs det 175 nej-röster för att en statsminister inte ska bli vald. Med dagens mandatfördelning har SD följande alternativ.
De kan rösta ja – vilket innebär ett aktivt stöd för en alliansregering.
De kan lägga ner sina röster – vilket innebär ett passivt stöd för en alliansregering.
De kan rösta nej – vilket innebär att de inte stödjer en alliansregering alls.
– I praktiken är alltså en nedlagd röst en slags ja-röst även om man inte uttryckt ett ja. Detta skulle man kunna betrakta som passiva ja-röster, säger Jonas Hinnfors.
Vid en omröstning om sakfrågor är reglerna annorlunda.
Då räcker det med att nej-rösterna inte är fler än ja-rösterna för att ett förslag ska gå igenom. För att alliansen med sina 142 mandat ska få igenom ett förslag krävs ja-röster från SD – alltså ett aktivt stöd – förutsatt att de rödgröna röstar nej.
Vad har då de andra allianspartierna sagt?
Redan i höstas sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att alliansen snarast möjligt borde gå fram med en gemensam budget.
Moderaterna har varit mer vaga.
I måndagens Aktuellt till exempel, sa Anna Kinberg Batra att det ”inte är aktuellt att regera med SD”.
– Hon ger betydligt mindre tydliga besked jämfört med C och L. Hon har sagt att SD inte är ett parti som är som andra och att man inte vill regera med dem. Vad det innebär är dock oklart, säger Jonas Hinnfors.