Bloggen

Blogg 09 maj, 2014

A-kassan speglar en havererad arbetsmarknad

Nya a-kasseregler och en arbetsmarknad med korta visstidsanställningar drabbar unga extra hårt. 

Bara en knapp femtedel av arbetslösa under 30 år har rätt till a-kassa. 80 procent av Sveriges unga arbetslösa måste alltså leva på sparpengar, eller vända sig till sig till närstående eller försörjningsstöd för försörjning.

De nya a-kassereglerna har slagit hårt gentemot den unga generationen. Dels handlar det om något så enkelt som att studerandevillkoret har tagits bort. Den som blir arbetslös efter studier, gymnasium, yrkeshögskola eller högskola har inte rätt till arbetslöshetsförsäkring.

Men det rör sig även om kvalifikationsreglerna. A-kassan har två villkor som ska uppfyllas för att du ska få rätt till pengar – medlemsvillkoret och arbetsvillkoret. Medlemsvillkoret innebär att du måste vara medlem i en a-kassa i minst 12 månader. Arbetsvillkoret innebär att du måste ha arbetat sex månader eller mer med minst 80 timmar arbete per månad de senaste tolv månaderna.

Det säger sig självt att en nyinträdd på arbetsmarknaden som får en anställning på tre månader inte ser skäl nog att gå med i a-kassan. Om hen ens vet att det finns en arbetslöshetsförsäkring.

Bristerna i a-kassan belyser de strukturella problemen på vår arbetsmarknad. Unga jobbar i korta anställningar med låg sysselsättningsgrad. Dessutom kanske de byter bransch för varje anställning, vilket gör det svårt att tillhöra rätt a-kassa. Differentieringen av a-kasseavgifterna gjorde det dessutom omöjligt dyrt för unga med osäkra anställningar att vara med i en arbetslöshetsförsäkring.

A-kassan är inget bidrag, oavsett vad Reinfeldt säger. Det är en försäkring med alldeles för stränga försäkringsvillkor. En försäkring som exkluderar mer än 260 000 av våra mest utsatta arbetslösa.

Det måste bli enklare för unga att kvalificera sig till a-kassan. Men framförallt måste vi se en förändrad arbetsmarknad där tillsvidareanställningar på heltid är norm.

A-kassans bristande försäkringsmässighet för unga är en spegling av en havererad arbetsmarknad.

Blogg 09 maj, 2014

Podcast: Arenagruppens politiska snackfest möter Malin Björk (V)

Möt Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk inför EU-valet. Podcasten Arenagruppens politiska snackfest möter toppkandidaterna.

I andra avsnittet av Arenagruppens politiska snackfest möter Dagens Arenas politiska chefredaktör Eric Sundström Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet: Malin Björk.

Björk har stor chans att bli invald i Europaparlamentet den 25 maj efter att Vänsterpartiet lyft upp henne från nionde till första plats på valsedeln. I podden avslöjar hon att hon helst vill sitta i sysselsättnings- och jämställdhetsutskottet och varför Vänsterpartiet röstade ned förslaget om kvotering till bolagsstyrelser.

Podcasten kommer även att möta toppkandidater från S och MP.

Lyssna också på första avsnittet om vilka utmaningar EU-valet för med sig.

Samtliga avsnitt finns även i Itunes och Podcaster.

Blogg 07 maj, 2014

Bra debattstart för en ljummen valrörelse

Stridsfrågan i det stundande EU-valet är jobben. Det märktes med all tydlighet under riksdagens EU-debatt.

I dag hölls den första och enda partiledardebatten om EU i riksdagen inför valet den 25 maj, med Mikael Damberg som stand-in för Stefan Löfven.

Det blev tydligt i debatten att den stora konflikten inför EU-valet är arbetsmarknaden, och främst då den svenska modellen. Både Damberg och Jonas Sjöstedt lade stort fokus vid vikten av att de som kommer till Sverige och arbetar ska göra det på svenska villkor. Fredrik Reinfeldt mötte detta med att hävda att S och V vill förhindra fri rörlighet.

Moderaterna kallar sig själva för ett arbetarparti, men de verkar väldigt inriktade på att göra vad de kan för att försämra villkoren för de EU-medborgare som kommer till Sverige för att arbeta. Socialdemokraterna måste däremot bli tydligare med att det inte finns en motsats mellan fri rörlighet och bra villkor på arbetsmarknaden. Snarare är det, precis som Damberg lyfte i debatten, en konkurrensfördel med bra villkor. Ökad protektionism är det egentligen endast Jimmie Åkesson som propagerar för. En räddhågsen Åkesson ville återinföra passtvång för resor mellan länder i ett EU han helst vill lämna.

Åsa Romson gjorde vad hon kunde under debatten för att lyfta miljö- och klimatfrågor, bland annat genom att med en barnmatsburk visa på M:s bristande förmåga att ta frågor om gifter i barnmat på allvar.

Annars verkade allianspartierna, förutom FP, inriktade på att under kommande mandatperiod minska EU:s makt. Annie Lööf citerade sina valaffischer och menade att EU ska göra färre saker, men göra de sakerna bättre. Vilka de sakerna är, är ännu lite oklart.

Partiledardebatten var en bra start för den ännu rätt svala EP-valrörelsen. Nu är det upp till alla inblandade, partier likväl som andra opinionsbildare, att öka hettan i debatten inför den 25 maj.

Och är det inte dags att vi en gång för alla bestämma oss för att vi inte har med oss rekvisita i debatter?

Blogg 06 maj, 2014

Valseger med hjälp av sexköpare

Moderaternas högergrupp vägrar att sparka ut partiet vars ledare dömts för sexköp och skattebrott – och som drar nazistskämt.

”Gud förbjude, för tyskarna har koncentrationsläger aldrig funnits!”. På lördagseftermiddagen i slutet av april skämtar partiledaren på ett valevent om när han ”erbjöd” tyska S-kandidaten Martin Schulz filmrollen som vakt i ett koncentrationsläger.

Han fortsätter ”det är ju inte som att det är en förolämpning, jag retades bara […] jag trodde jag kunde erbjuda honom ett jobb”.

Uttalandet har väckt hård kritik från högergruppen EPP:s främste företrädare Jean-Claude Juncker, liksom från Angela Merkel. Men där tar det stopp. Att utesluta partiet ur EPP blir det inte tal om.

Trots att mannen i fråga regelbundet drar nazistskämt. Samt är dömd för sexbrott*. Och skattebrott.

Den inte helt okända mannen i fråga heter Silvio Berlusconi och leder Forza Italia, ett av högergruppens riktigt stora partier. Skulle EPP utesluta Berlusconis parti förlorar gruppen många mandat, och därmed med stor sannolikhet i EU-valet. Spänningen ökar också i och med att den vinnande gruppen kan få se sin ledare som nästa ordförande för EU-kommissionen.

Inför valet råder en jämn kamp mellan EU-parlamentets stora grupper. Senare mätningar har gett 217 mandat till EPP-gruppen och 208 mandat till S-gruppen. Forza Italia beräknas ro hem mellan 15 och 20 mandat. Utesluts partiet är alltså segern rökt.

”Det skulle leda vägen för Schulz (S-gruppens ledare, reds anm) väg till posten som ordförande för EU-kommissionen. Det är något som vi i CDU kämpat emot med all vår kraft” säger tyska kristdemokraten Ingeborg Graessle till tidningen EU-Observer.

Men att vinna valet med hjälp av en sexköpande skattebrottsling med smaklös humor verkar uppenbarligen inte vara några problem. Så även för Moderaterna och Kristdemokraterna vars talande tystnad får tolkas som att de ger sitt indirekta stöd.

––––––

* Berlusconi är dömd till sju års fängelse för sex med en minderårig. Domen är överklagad, en process som beräknas ta lång tid.

Moderaterna har även tidigare stöttat Berlusconis parti >>

Blogg 06 maj, 2014

Alliansen utan kontroll över Nya Karolinska

Nya Karolinska blir bara dyrare och dyrare. Dagens Industri avslöjar i dag att kostnaden för det nya sjukhuset beräknas att bli minst två miljarder högre än tidigare beräknat, rapporterar Metro. Detta för ett bygge som alliansen i Stockholms läns landsting lovade skulle ha ett fast pris på 14,5 miljarder.

Prisökningen för Nya Karolinska handlar den här gången bland annat om att ett labb, som ströks från planeringen för att spara kostnader, nu ska byggas. Det visar sig att labbet är nödvändigt för att sjukhuset ska fungera över huvud taget.

Det är märkligt att landstinget inte har koll på vad som krävs vid bygget av ett nytt sjukhus. Å andra sidan har projektet varit kantat av konstigheter.

Skanska, som vann upphandlingen, var den enda anbudsgivaren. Allianspolitikerna valde ändå att gå vidare med byggandet. Förra året rapporterade Dagens Arena att det saknas miljarder i finansiering, eftersom den tänkta intäkten i form av försäljning av mark inte längre kommer att kunna göras. För att säkra behovet av vårdplatser måste nämligen gamla Karolinska delvis finnas kvar i drift, och därmed står sjukhusbyggnaderna kvar på marken som skulle säljas.

Kostnaden för Nya Karolinska är nu uppe i 16,5 miljarder kronor, en prisökning med 14 procent. Och mer lär det bli, enligt DI. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M), säger till DI att kostnadsökningarna beror på att “det är en föränderlig värld vi lever i” och skriver i ett pressmeddelande att kostnadsökningarna är inom befintlig budget.

– Antingen har landstingsledningen inte koll på vad de vill ha för sjukhus eller så har man försökt dölja kostnaderna för fullmäktige, säger oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson till DI, och lämnar därmed en annan bild av finansiering av sjukhuset.

Från sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt hörs det i vanlig ordning ingenting.

Dagens Arena har tidigare rapporterat om den hårda kritiken som bygget fått av högertankesmedjan Timbro och även gjort en sammanfattning av turerna kring sjukhuset

Blogg 05 maj, 2014

Folkpartiet behöver en kurs i arbetsrätt

I gårdagens partiledardebatt gick Folkpartiets Jan Björklund ut starkt med att säga att det är olagligt med villkor under kollektivavtalsnivå, vilket inte är sant. Sedan ägnade han mycket tid åt att berätta för Stefan Löfven hur arbetsmarknaden fungerar och hur Byggnads vill hålla tillbaka byggnadstakten i Sverige genom att skapa monopolsituation.

Det blir alltid lite sorgligt när Jan Björklund ska uttala sig om arbetsrätt. Det blir nämligen oftast fel.

Indirekt säger Björklund att villkoren som gäller i de olika branscherna på svensk arbetsmarknad inte är relevanta för dem som kommer hit och arbetar. Det fackliga löftet och en solidarisk lönepolitik ska inte omfatta EU-medborgare.

Dagens ETC skriver i dag i en artikel att allt fler går ut och propagerar för en regering efter valet innehållandes S-MP-FP. Hur majoriteterna ser ut efter valet går det inte at sia om. En S-MP-FP-regering kan bli aktuell.

En S-ledd regering som innehåller FP är ingen drömsituation, av flera skäl. FP har i regeringsställning de senaste åtta åren aktivt jobbat mot en jämlik och solidarisk politik.

I sitt Almedalstal 2012 meddelade Björklund att FP vill höja a-kassan, men också att partiet vill göra det lättare att säga upp personer utan saklig grund. FP för en direkt antifacklig arbetsmarknadspolitik, ofta verkar det tyvärr bero på brist på kunskap.

Oavsett hur det går i valet gjorde söndagens partiledardebatt det uppenbart att Björklund behöver en lektion i arbetsrätt och om fackets roll på svensk arbetsmarknad.

Blogg 05 maj, 2014

Partiledardebatten i korthet

Missade du gårdagens partiledardebatt? Ingen fara. Eric Sundström har sammanfattat den åt dig.

Grundfråga: Agenda-redaktionen skippar EU-valet, skänker jämställdheten två minuter och ger Åkesson första tjing på frågan om tiggeri. Varför?

Störst misstag: Annie Lööf visar röda klossar mot röd klänning. Världens rikaste parti borde ha råd med klossar i olika färger.

Kunskapslucka: Jan Björklund om utstationering och kollektivavtal. Att han avskyr facket är en sak, men en partiledare måste veta mer om EU och arbetsmarknaden.

Roligast: Stefan Löfven jämförde Jan Björklund med en bingoutropare (!). Inte var det förberett och testat i fokusgrupper?

Atlantångaren: Efter åtta år så behöver Björklund bara en mandatperiod till för att vända utvecklingen i skolan! Fast tänk om borgarna har satsat för lite på skolan i åtta raka budgetar? Om skolans problem även beror på kraftigt eskalerande ojämlikhet? Om Björklund och den borgerliga regeringen är en viktig del själva problemet?

Förvirrat: Löfven hänvisade till när ”S lägger sin budget”. Men S har ju just presenterat en budget. Valmanifest, eller framtidskontrakt, skulle det nog vara.

Överdrift: Att vilja stoppa vinstjakten i skolan är att ”bekämpa kapitalismen” sa Reinfeldt. Margaret Thatcher log nog i sin grav.

Svårslaget: Jonas Sjöstedt om den egna upplevelsen av arbetslöshet.

Rekvisita: När Birger Schlaug tog med sig ett akvarium med vatten från ett algblommande hav så var det chockerande tv på ett bra sätt. Tills någon kommer på något bättre bör vi slippa rekvisita i tv-debatter.

Tankeexperiment: En socialdemokratisk statsminister regerar i åtta år. Arbetslösheten stiger. I en tv-debatt om jobb tillåts begreppsförvirring råda eftersom hen påpekar att ”fler jobbar” (eftersom det bor fler i Sverige än på Hylands tid, och ännu ”fler” jobbar ju i Tyskland för det är ett mycket större land). Hade det tillåtits hända?

Forskningen: Reinfeldt hänvisade till ”forskningen” när han slentrianmässigt angrep a-kassan. Men enligt TCO pekar forskningen i annan riktning: ”USA:s president Obamas ekonomiska rådgivare hävdade nyligen i en rapport att modern forskning visar att arbetslöshetsförsäkringen snarare har positiva ekonomiska effekter.” Har Sveriges statsminister fel när han hänvisar till ”forskningen” för att riva sönder skyddet för människor som blir arbetslösa?

Vändning: Reinfeldt ifrågasatte hur frågan om tiggeri diskuteras och föreslog att diskussionen skulle vändas till att handla om fördelarna med EU:s rörlighet. Med all rätt.

Lågvattenmärke: Annie Lööf försökte skylla Nuon på Göran Persson och S. Hade inte ens fungerat på en intern och blöt pubkväll med Centerns ungdomsförbund.

 

Läs Eric Sundströms analys av partiledardebatten

Blogg 01 maj, 2014

LOs ordförande vill satsa på vägar och järnvägar

Arbetslinjen har blivit en socialbidragslinje. Nu behövs jobb, skola och en anständig välfärd, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldssons när han 1 maj-talar på västkusten.

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson håller årets första maj tal i Kungälv, Partille och avslutar på Götaplatsen i Göteborg. På förmiddagen startade han i ett soldränkt Västra Parken i Kungälv. Talet inleddes på samma sätt som förra året när han talade på Norra Bantorget genom att Thorwaldsson berättar om den svenska fackliga organiseringens anfader: August Palm. I slutet av 1800-talet agiterade Palm om att fabriksarbetaren har samma värde som fabrikören. “Där och då började man organisera sig”, säger Thorwaldsson.

I resten av talet blickar LOs ordförande framåt – förutom när det kommer till att sammanfatta regeringens politik de senaste åtta åren. Han räknar upp de röda siffrorna i bokslutet över arbetslinjen:

100 000 fler är arbetslösa idag än 2006.
50 000 fler ungdomar är arbetslösa idag än 2006.
Långtidsarbetslösheten är tre gånger högre idag än 2006.

Annars är Karl-Petter Thorwaldsson fokuserad på politiska lösningar för framtiden.

Talet berör jobben, behovet av ett kunskapslyft i Sverige och ett stopp för “gräddfiler” i vården och stora vinstuttag i välfärden. Sverige behöver en upprustning, och med det kommer jobben, säger Thorwaldsson. “Jag säger: Bygg vägar och järnvägar. Rusta och renovera. Behoven finns. Det sätter folk i arbete. Och det ökar tillväxten.”

Jobben för unga är årets viktigaste fråga för Socialdemokraterna och LO. Budskapet på första maj-märket lyfer: “Ingen ung utan jobb!”. Stefan Löfven har lovat att det första han kommer att ta tag i om han får bilda regering till hösten är 90-dagarsgarantin för ungdomar. I dag har mer än 40 000 ungdomar gått arbetslösa mer än sex månader. “Ingen ska behöva börja sitt vuxenliv med att vara arbetslös!”, säger Thorwaldsson.

I anslutning till jobben tar LO-ordföranden upp försämringarna i a-kassan: “I dag får inte ens en tredjedel av de arbetslösa ersättning från A-kassan.” Han berättar även om sin vän “Gun”, som efter en svår cancerbehandling är oförmögen att jobba men som trots det blivit utförsäkrad ur sjukförsäkringen. “Gun är inte ensam. Hittills har över 75 000 personer kastats ut ur sjukförsäkringen. Inte för att de blivit friska, utan för att de har passerat en administrativ tidsgräns. Det är orimligt!”, säger Thorwaldsson och utlovar att “stupstocken” i sjukförsäkringen ska bort vid ett regeringsskifte.

Årets kanske hetaste valfråga – vinstuttag i välfärden – fick naturligtvis också utrymme i talet. Thorwaldsson nämner att frågan har brett stöd även långt inom borgerligheten: “Med en socialdemokratiskt ledd regering ska ingen kunna driva skattefinansierad välfärdsverksamhet i vinstsyfte.”

Tidigare i veckan lovade Thorwaldsson jämställda styrelser inom LO före 2016. I sitt första maj-tal är hans feministiska budskap att kvinnor ska få rätt till heltidsanställningar och att vårdnadsbidraget ska rivas upp.

Karl-Petter Thorwaldsson tog även upp Sverigedemokraterna, som han beskriver som ett “rasistiskt parti”, men även som ett högerparti som i åtta av tio omröstningar röstar med alliansen. Han markerar återigen mot de hot som människor som protesterat vid Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök under våren mottagit: “Jimmie Åkesson, du och din bruna svans ska ge fan i att hota våra medlemmar!”.

Blogg 01 maj, 2014

#dagens1maj – fira med Dagens Arena!

Fira Första maj med oss. Dela bilder som visar hur du firar – och kom håg att tagga med #Dagens1maj.

Hur ser ditt firande ut? Hur låter ditt slagord? Dela med dig av vad du gör på Första maj – var med i Dagens Arenas bild-fest. Du kan bland annat ta en bild med Instagram, Twittra, lägg upp en bild på vår FB-sida eller använd Flickr. Och: Tagga dina inlägg och dina bilder med #Dagens1maj. Du kan också mejla till redaktionen: info@dagensarena.se

De senaste åren har vi på Dagens Arena gjort en grej på Första maj som vi numer vill benämna en viktig tradition. Vi samlar in och delar våra läsares bilder för att visa hur ni firar. Bilder på glada demonstranter, kul plakat och även hundar klädda i rött har inkommit tidigare år. Vi har också fått hälsningar utanför Sveriges gränser.

I år gör vi det igen och därmed får du möjlighet att följa andras firande – oavsett var du befinner dig. Hela idén med Första maj är ju att solidariteten är gränslös och att liknande krav kan framföras på olika platser – oavsett kartans geografiska streck.

 

Blogg 30 apr, 2014

Cuf ger draghjälp till nazisterna

Centerpartiets ungdomsförbud (Cuf) har fått en ny “skojig” idé. Förbundet uppmuntrar sina medlemmar att ta kort på första maj-tåg och tagga med #thewalkningred.

“Lite roligt”, tycker Cuf:s ordförande Hanna Wagenius, och säger till Aftonbladet att “det var en spontan idé som dök upp”. Hon förstår inte heller hur det kan verka stötande då poängen med kampanjen inte är att hänga ut enskilda.

För vana demonstranter ger Cuf:s kampanj en dålig smak i munnen. Många vittnar på Twitter om obehaget av att bli fotograferade av nazister när de demonstrerar. Bilder som de inte har en aning om var de hamnar.

Cuf visar en oerhörd brist på omdöme. Kampanjen osar dessutom historielöshet. Och gladast blir nog nazisterna som via en hashtag på Twitter snabbt och enkelt kan komplettera bildgalleriet.

Stefan Lund, aktivist i Svenska motståndsrörelsen, var snabb med att haka på kampanjen Twitter. Hans reaktion visar på hur obehaglig Cuf:s kampanj är.

Skärmavbild 2014-04-30 kl. 11.30.35
Det har kommit många märkliga kampanjer från Cuf genom åren, men #thewalkingred vinner nog priset som dummast.

Blogg 30 apr, 2014

Fira Första maj med Dagens Arena

Dagens Arena håller på traditionerna så även i år kan du fira Första maj med oss. Dela bilder som visar hur du firar – och kom håg att tagga med #Dagens1maj.

I morgon är det Första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag som har firats sedan 1890. Denna dag firas runt om i världen av partier, fackföreningar och andra organisationer med demonstrationer och möten.

De senaste åren har vi på Dagens Arena gjort en grej på Första maj som vi numer vill benämna en viktig tradition. Vi samlar in och delar våra läsares bilder för att visa hur ni firar. Bilder på glada demonstranter, kul plakat och även hundar klädda i rött har inkommit tidigare år. Vi har också fått hälsningar utanför Sveriges gränser.

I år gör vi det igen och därmed får du möjlighet att följa andras firande – oavsett var du befinner dig. Hela idén med Första maj är ju att solidariteten är gränslös och att liknande krav kan framföras på olika platser – oavsett kartans geografiska streck.

Hur ser ditt firande ut? Hur låter ditt slagord? Dela med dig av vad du gör på Första maj – var med i Dagens Arenas bild-fest. Du kan bland annat ta en bild med Instagram, Twittra, lägg upp en bild på vår FB-sida eller använd Flickr. Och: Tagga dina inlägg och dina bilder med #Dagens1maj. Du kan också mejla till redaktionen: info@dagensarena.se

Dagens Arena förbehåller sig rätten att publicera alla bilder.

Dessutom, även i år:

Första Maj-fest!

Även i år arrangeras en Första maj-fest på Färgfabriken i Liljeholmen. Vi som arrangerar är ABF Stockholm, LO-distriktet i Stockholms län, Dagens Arena, Flamman och ETC. Det kommer bjudas på både livemusik och en och annan överraskning. Mycket dans utlovas och bland kvällens DJ:s märks Dagens Arenas Jonna Sima och Yonna Waltersson. Läs mer om festen och hur du köper biljett här.

Vi ses under fanorna, via #Dagens1maj och på festen!

Blogg 29 apr, 2014

Kvotering behövs NU!

Äntligen sätter LO ned foten. Kvotering behövs för att vi ska få jämställda bolagsstyrelser. Det kravet ställde Karl-Petter “Kålle” Thorwaldsson, ordförande för LO, på tisdagsmorgonen. Att det går på tok för långsamt är det bara att instämma i.

Precis som Kålle säger är det inte den viktigaste jämställdhetsfrågan i vår tid. Men det är ett område som är lätt åtgärdat. För åtgärder behövs verkligen i de börsnoterade bolagen.

SCB:s statistik talar i dagsläget inte till bolagens fördel. 24 procent av alla styrelseledamöter är kvinnor. De riktiga skräcksiffrorna finns bland verkställande direktörer och ordförande. Där är endast sex respektive fem procent kvinnor.

Siffror från Andra AP-fonden visar att det i alla branscher är större andel kvinnor anställda i bolagen än vad som finns i ledningen. Andra AP-fondens statistik visar även att andelen kvinnor i bolagsstyrelser minskar för andra året i rad.

LO har samtidigt en hemläxa att göra. Den egna ledningen består av tre män och en kvinna. Fördelningen i LO:s råd och kommittéer 34 procent kvinnor och 66 procent män. För att ta några exempel.

Därför är det glädjande att LO i fredags gick ut med att man senast 2016 ska representeras av lika många män som kvinnor i styrelser och bolag. Det går inte nog att understryka hur viktigt det är att de här kraven uppfylls. Den egna bakgården måste städas om LO vill få börs-vd:arna att lyssna.

Det är verkligen hög tid för kvotering till bolagsstyrelser. Utan en lag kommer det i dagens takt ta 31 år för bolagen att få jämställda styrelser. Men ännu viktigare är ett aktivt jämställdhetsarbete i de börsnoterade bolagen. Bolagens ledningsgrupper kommer att bli jämställda först om 52 år.

Att de börsnoterade bolagen inte skäms.

Blogg 29 apr, 2014

Vem sörjer arbetsmarknadsjournalistiken?

Hur mår arbetsmarknadsjournalistiken? Det frågar vi oss i ett panelsamtal i kväll mellan klockan 16 och 17. Kom till Arenagruppen!

Arbetsmarknadsjournalistiken i dess traditionella form försvinner mer och mer. De stora mediehusen har knappt någon arbetsmarknadsjournalistik att tala om. Samtidigt tilldelas reportage om dumpade villkor i hemtjänsten och missförhållanden i äldrevården guldspadar.

Välkommen till en paneldiskussion mellan Susanna Lundell, chefredaktör Kommunalarbetaren och Negra Efendić, arbetsmarknadsreporter på Svenska Dagbladet.

Hur mår arbetsmarknadsjournalistiken? Vad får det för konsekvenser att medierna inte längre rapporterar om avtalsförhandlingar och villkor på arbetsplatserna? Hur ser framtidens arbetsmarknadsjournalistik ut?

>> Samtalsledare: Margaretha Holmqvist, chefredaktör Akademikern och Yonna Waltersson, chefredaktör Dagens Arena

Plats: Arenagruppen, Sveavägen 61, 1 trp rakt fram till vänster

Efter seminariet blir det enklare mingel.

Blogg 28 apr, 2014

Inget vågat, allt vunnet?

En krona-för-krona-investering i längtan till ett industrisamhälle.

Den som hoppades att Socialdemokraterna äntligen skulle kunna visa på ett vässat, feministiskt alternativ blev i dag besvikna när Socialdemokraterna presenterade sin vårbudgetmotion.

Det var en nedtonad tillställning där de förslag som Magdalena Andersson lyfte inte var något nytt under solen. Motionen är en jobbsatsning som bland annat innehåller ett kunskapslyft, utbildningskontrakt för unga som ett led i 90-dagarsgarantin och en satsning på hyresrätter. För pensionärerna presenterades än en gång den föreslagna skattesänkningen. Det är förslag vi har hört förr.

Ett tydligt jobbfokus finns i förslaget om nyindustrialisering, som även har till syfte att stärka Sverige internationellt. Den innehåller ett stort fokus på innovationer, men det rör sig främst om satsningar inom teknik och miljö.

Här lyser Stefan Löfvens bakgrund igenom. Genom industrin och samverkan mellan forskning och näringsliv ska Sverige återgå till sina forna glansdagar. Men välfärdsstaten byggs av mer än tekniska lösningar, även ett fokus på sociala innovationer krävs för en välmående välfärdsstat.

Det finns en strävan om en förstärkt välfärd för ökad jämlikhet i Socialdemokraternas vårmotion. Satsningar ska göras på äldrevård och utbildning. Men när det kommer till de stora reformerna, som en förstärkt a-kassa och förbättrad sjukförsäkring, ges inga konkreta förslag. De båda ska stärkas, men hur och med vilken finansiering lämnas till framtiden.

Socialdemokraterna har inte bara godtagit Moderaternas jobbskatteavdrag, de har även anammat Borgs finansiering krona-för-krona-politik. Sammanlagt har Socialdemokraterna skrapat ihop 32 miljarder kronor för de förändringar de vill se redan till sommar och höst.

Det rör sig främst om satsningar på unga i form av sommarskola och utbildningskontrakt samt satsningar på bristyrken. Det är viktiga investeringar i framtiden och arbetsmarknaden.

En jämställd arbetsmarknad lyfts som viktig i vårbudgetmotionens omvärldsanalys. Få förslag, utanför satsningarna på äldrevården och barnmorskeutbildningen, är dock ämnade att komma till bukt med den skeva arbetsmarknaden. Ett förslag om rätt till heltid lyser med sin frånvaro. 

Jobben, jobben, jobben är det som ekar från Socialdemokraterna, och det är industrin som ska rädda Sverige. Det känns som en vision för ett passerat århundrade, men kanske räcker det för att vinna valet. 

Blogg 28 apr, 2014

Välkommen Lisa Gemmel!

Varmt välkommen säger vi i dag till Lisa Gemmel som ska göra praktik hos oss under de två kommande veckorna.

Det är väldigt roligt att Lisa Gemmel under två veckor blir en del av Dagens Arenas redaktion. Fokus kommer vara att skriva opinionsbildande artiklar. Redan under eftermiddagen kommer Lisa att titta närmare på Socialdemokraternas vårbudgetmotion.

Lisa Gemmel går ledarskribentutbildningen som ordnas i regi av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion. I utbildningen ingår två perioder med praktik. Dagens Arena bistår utbildningen med att erbjuda praktikplats och vi har också föreläst under utbildningen.

Lisa är krönikör i Helsingborgs Dagblad och har tidigare varit ordförande för Saco Studentråd.

Följ Lisa på twitter på @lisagemmel. Tips mejlas till lisa.gemmel@arenagruppen.se

Varmt välkommen Lisa!