Bloggen

Blogg 05 sep, 2013

Oops Moderaterna did it again

Ni minns sist när Moderaterna försökte sig på att förfalska historien?

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”

Så stod det i Moderaternas idéprogram som antogs på partistämman i Örebro 2011.

Partiets dåvarande partisekreterare, Sofia Arkelstenintervjuades om skrivelsen av Dagens Nyheter:

DN: Ni var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.
Arkelsten: Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, säger hon till DN.se.
DN: Det var ni inte. Ni var inte med och genomförde lika rösträtt för 90 år sedan.
Arkelsten: Vänta ett tag så ska vi se här. Jag kan ha … Det går ju en del olika Youtubefilmer och liknande med fullständigt osanna argument. Vi har naturligtvis fakta på det. Låt mig skicka det till dig så kan vi ta ett samtal efter det.”

Intervjun väckte starka reaktioner och Moderaterna anklagades för att försöka revidera historien. ”Det var i fräckaste laget. Det här är ren och skär historieförfalskning”, sa bland annat den före detta DN-medarbetaren Barbro Hedvall.

Under hastaggen #stuffmoderaternadid på Twitter listades absurda politiska insatser som – nästan – hade kunnat komma direkt från det moderata partikansliet.

Debatten om idéprogrammet blev en mycket pinsam historia för Moderaterna, och möjligtvis var det även början på slutet för Sofia Arkelstens karriär, eftersom hon senare ersattes av Kent Persson som partisekreterare. Men nu är Moderaterna redo att skriva om historien igen, avslöjar Aftonbladet. Eller snarare rätta till historien. I det nya idéprogrammet har stycket om hur partiet varit drivande i rättvisefrågor strukits helt.

För kommande partiprogramsdiskussioner vill Dagens Arena skicka med en minneslapp till Moderaterna om fler rättvisefrågor som de har motsatt sig de senaste 110 åren.

Blogg 05 sep, 2013

Dagens Arena i P1 Morgon om Obama-bevakningen

I morse diskuterade jag den svenska mediabevakningen av USA:s president Barack Obamas 24-timmar långa Stockholmsbesök tillsammans med Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson i P1 Morgon.

Den ena av oss tyckte att bevakningen har varit rimlig och informativ, samt att Obamas besök visar hur nära USA och Sverige numera står politiskt. Den andra höll inte riktigt med om den beskrivningen. För att höra vem som tyckte vad måste du lyssna på inslaget.

Blogg 04 sep, 2013

Veckans graf: Hur ska du minska koldioxidutsläppen, Obama?

Klimat står på dagordningen när USA:s president Barack Obama i dag besöker Sverige. Veckans graf visar att ju rikare ett land är desto högre är dess koldioxidutsläpp. Koldioxidutsläppen tycks öka ju högre BNP är. I sig inte så konstigt med tanke på att industriländer ofta är de länder som står för en hög BNP. Men det är också viktigt att se utsläppen som konsumtionen i rika länder står för.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa på presskonferensen som följde efter mötet mellan honom och Obama att Sverige är ett av få länder som har lyckats minska utsläppen samtidigt som BNP har ökat. Det är ett felaktigt uttalande. När man tittar på de utsläpp som den svenska konsumtionen har bidragit med visar det sig att utsläppen i själva verket har ökat med drygt tio procent sedan 1990. Studier visar också att de utsläpp som minskas i rika länder därför att produktionen flyttas till utvecklingsländer.

Så hur ska Obama och Reinfeldt lyckas minska utsläppen? Det är en fråga som fortfarande behöver svar.

Källa: Deutsche Bank

Blogg 04 sep, 2013

Därför fick Angeles gå

För den som vill veta varför Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fick sparken rekommenderas en korsläsning av SVT:s stora jobbgranskning och myndighetens egen granskning av de privata aktörerna som kom i dagarna.

Det handlar om privatiseringen av Arbetsförmedlingen som skett de senaste sex åren – med jobbcoacher, fas 3-anordnare, lotsar för nyanlända invandrare och introduktionskurser för utförsäkrade. Sedan 2007 har uppemot fem miljarder betalats ut till runt tusen privata aktörer.

Det handlar kort och gott om kärnan i alliansens arbetsmarknadspolitik. Och om Angeles som fick förtroendet att utföra jobbet.

Myndighetens granskning är inget som gjorts frivilligt. Det har länge blåst snålt i medierna om alltifrån flummerier till meningslösa sysselsättningar och rena bedrägerier hos de privata aktörerna. Men Angeles har skickligt duckat.

Tills nu.

Det började med att SVT kunde avslöja att de största privata aktörerna haft vinstmarginaler på över 25 procent och delat ut mångmiljonvinster till ägarna. Samtidigt vittnade deltagare och anställda om verksamheter som inte fungerade och var i avsaknad av det mesta – till och med tvål på toaletterna. Det visade sig också myndigheten inte kände till vinsterna och att man inte färdigställt en enda inspektion på något jobbcoachingföretag sedan 2011.

För en gångs skull reagerade till och med allianspolitikerna. När det gäller slöseri med skattemedel är det omöjligt för politiker – oavsett färg – att gömma sig bakom ideologiska argument. Det var det som var det briljanta med SVT:s granskning.

De ansvariga politikerna tvingades ut i ljuset. Och Arbetsförmedlingen blev, efter sex år, tvungna att granska sitt stora privatiseringsexperiment.

Vad säger då rapporten?

Bland annat att marknaden är överetablerad och ineffektiv. I dag finns till exempel coachföretag på 3 500 adresser som ska ta hand om 3 000 arbetslösa. Systemet börjar bli oöverskådligt – både för myndigheten och för den som ska välja – samtidigt skenar kostnaderna för uppföljning och kontroll.

Dessutom påpekas bristande kompetens hos handledarna ute på företagen. En sak står på papper, men när Arbetsförmedlingen åker ut och tittar stämmer det ofta inte med verkligheten.

Uppföljningen måste ”förbättras”, konstaterar utredarna. Ha i minnet SVT:s avslöjande att ingen inspektion av de privata aktörerna färdigställdes under hela 2012. Uppföljning verkar helt enkelt inte alls ha fungerat under de senaste sex åren.

Arbetsförmedlingen konstaterar också att de måste ”utöka kompetensen” vad gäller upphandling. Det vill säga: Efter sex år saknar myndigheten kompetens att göra det som är själva kärnan i regeringens arbetsmarknadspolitik – att upphandla privata arbetsförmedlingstjänster.

De efterlyser också högre grad av ”långsiktighet och stabilitet” i förhållande till de privata aktörerna. Längre in i rapporten kan man läsa att vissa företagare – med rätta – klagar över att de inte kan planera sin verksamhet då myndigheten från dag till annan har skickat dit hundra nya arbetssökande. Alltså: Myndigheten präglas av kaos och nyckfullhet.

De vill också ”öka användningen av resultatstyrning” och vill ha ”resultatfokus i uppföljningen av leverantörer”. Eftersom uppföljning i princip saknats är det inte så konstigt att myndigheten inte heller har koll på resultaten hos de privata aktörerna. Ha i minnet att man inte kände till vinstmarginalerna till exempel. Det vill säga: Pengar har rullat ut till verksamheter som ingen vet om de är bra eller dåliga.

Noteras bör också de uppenbara regelöverträdelser som bland annat tidningen Dagens Arbete har avslöjat. Tusentals lönebidragsanställda har inte fått någon inbetald pension av sina arbetsgivare – trots att arbetsgivaren fått bidrag av Arbetsförmedlingen för pensionen. Myndigheten har helt enkelt struntat i sitt ansvar – att kolla om pensionen betalats in.

Det kanske inte är så konstigt att Angeles Bermudez-Svankvist sparkade ut myndighetens chefsjurist ur ledningsgruppen – vilket förmodligen är unikt i myndighetssverige. Man ville tuta och köra och orkade inte med någon som påpekade vad man kunde och inte kunde göra.

Man kommer undan med mycket i det offentliga Sverige – men inte försumlighet med skattemedel. Och när Aftonbladet saltade det hela med sitt avslöjande om Angeles hutlösa mobilräkningar – eftersom hon glömt stänga av roamingen på sina utlandsresor – så var måttet rågat.

Så gick det som det gick för regeringens favorit.

Blogg 02 sep, 2013

Välkommen tillbaka Mikael!

Mikael Färnbo är äntligen tillbaka på Dagens Arena! Mikael är redaktionens arbetsmarknadsredaktör med särskilt ansvar för grävande journalistik. Efter ett år som tjänstledig för ett vikariat på Dagens Arbete är han nu åter hos oss – något som vi är väldigt glada över.

Mikael har under sin tid som redaktör på Dagens Arena bidragit till flera tunga granskningar och avslöjanden. Bland dessa finner du:
Helt sjukt om fusk och fel

Hur många ska behöva dö?

Wennerholms SL-styre olagligt

”Jag betraktar det som vänskapskorruption”

Och sist men inte minst ”Skattefusk och utnyttjade arbetare i statens miljardprojekt” som ledde till att Dagens Arena fick ta emot ett hedersomnämnande av Guldspaden.

Redan i förra veckan hade redaktionen ett stort spånmöte där Mikael var med. Uppslagen vi jobbar vidare med under hösten är riktigt intressanta. Några av dem kommer ni att få läsa om inom en nära framtid.

Flera läsare har varit med och bidragit med viktiga tips och förslag. Vi är alltid intresserade av fler tips, mejla mikael.farnbo@arenagruppen.se.

Mycket intressant läsning väntar i höst, det kan vi lova!

Yonna Waltersson, tf chefredaktör Dagens Arena

Blogg 01 sep, 2013

Ingen vill stanna i Bulgarien

Inlägget uppdaterades 23 januari 2014 kl: 09:42.

Senaste nytt från Bulgarien, undrar du?

Varje år lämnar 500 läkare landet, vilket leder till en blödande sjukvårdskris, rapporterar Al-Jazira.

”Om fem år kommer Bulgarien att sakna läkare”, larmar läkaren Dimitar Dimitrov, ordförande för en arbetsgivarorganisation för vårdsektorn i Bulgarien. Under 2012 begav sig fler än 600 läkare för arbete utanför landet, där lönerna är fem till tio gånger högre.

Människor som väljer att lämna sina hemländer behöver inte vara ett problem.

Orsakerna är främst ekonomiska. Det finns också andra anledningar till att läkare i synnerhet väljer att lämna Bulgarien. Landets välfärdssystem är på väg att kollapsa. Bra vård kostar.

Befolkningen i Bulgarien har minskat kraftigt sedan 1985. Fler än en och en halv miljon har lämnat landet sedan 1985.

Alla befolkningsgrupper minskar och kommer att fortsätta minska. Landet har i dag nästan samma invånartal som efter andra världskriget. Ingen vill vara kvar. Detta riskerar att drabba hela det bulgariska samhället.

Bulgarien har ett sargat sjukvårdssystem, där konsekvenserna av fattigdom, brain drain och infrastrukturens brister präglar vardagen för yrkesutövande personer inom hela sjukvården, alltså inte enbart landets läkarkår.

Läget i landet kan belysas av de regeringskritiska protesterna och missnöjet mot landets regering.

I dokumentärfilmen Sofia’s Last Ambulance får vi följa ett sjukvårdsteams vardagliga arbetsvillkor inifrån en ambulans. Mellan utryckningarna pratar teamet om alla kollegor som har lämnat landet.

Filmen illustrerar välfärdens status i EU:s fattigaste land, och hur den gemensamma välfärden monteras ner.

Blogg 30 aug, 2013

Ett omöjligt uppdrag

Arbetsförmedlingens uppdrag är omöjligt. Ansvaret för det bär regeringen och deras klåfingriga detaljstyrning. Det skriver i dag Heike Erkers och Ursula Berge från Akademikerförbundet DN Debatt.

Kritiken är viktig. Under den senaste mandatperioden har Arbetsförmedlingens uppdrag breddats väsentligt. Akademikerförbundet pekar ut en lång rad faktorer som gör att arbetsbördan har blivit övermäktig de anställda.

De som jobbar på Arbetsförmedlingen ska numera vara ”administratörer, vägledare, controllers, inskrivare och platsförmedlare i en och samma person och känner varje dag att deras profession och det de har lärt sig i sin högre utbildning inte går att förverkliga i arbetet”. Och det ska de anställda på Arbetsförmedlingen vara för grupper med allt större svårighet att få ett jobb.

”Att det är så är inte resultatet av en dålig arbetsledning. Det är resultatet av en dålig politik. Och då är det dags att göra om och göra rätt.” som Heike Erkers och Ursula Berge skriver.

I våras granskade Dagens Arena arbetsmiljön på Försäkringskassan. Alarmerande uppgifter framkom. Personalen flyr i så snabb takt att man inte hinner anställa ny personal för att täcka upp. Handläggarna har en omöjlig mängd ärenden och rättssäkerheten är hotad.

I likhet med Arbetsförmedlingen är Försäkringskassan en myndighet som tycks sitta på ett omöjligt uppdrag – och där de anställda upplever att de inte har någon möjlighet att utföra sitt jobb.

Också i fallet med Försäkringskassan pekas regeringens politik ut som en bidragande anledning till att personalen inte mäktar med arbetsbördan. Så här sa Siv Norlin, ordförande för ST på Försäkringskassan:
– ST har inte stuckit under stol med att vi inte gillar en utformning som kastar ut människor ur försäkringen. När regelverket är mer komplicerat behövs det mer tid för utredning och den finns inte när handläggare sitter med över hundra ärenden samtidigt.

Att det har blivit så här beror på att regeringen har slarvat igenom stora reformer. Trots att remissinstanser har påpekat allvarliga hål i regelverken har man i stället valt att köra på. Akademikerförbundet uppmanar nu till att en parlamentarisk utredning ska tillsättas – så att regeringen kan ta ansvar för en långsiktig politik.

Kanske är snarare en haverikommission nödvändig.

Blogg 30 aug, 2013

Klasskillnader? Let ’em eat cake!

”Klasskillnader i Sverige existerar inte”, sa Ebba Wallmén, fd elev på internatskolan Lundsberg i gårdagens sändning av Aktuellt.

Really? Dagens Arena samlade ihop några fredagstweets som spinner vidare på den tanken. Nu har vi fått nog av Lundsberg, och är i synnerhet trötta på klasskillnader. Så här kommer en uppmaning till överklassen från en viss prinsessa: Let them eat cake.

Blogg 29 aug, 2013

Talande tystnad i hemtjänsten

Tystnad råder på de privata hemtjänstbolagen i Stockholm. Det visar en mycket viktig och läsvärd granskning från den fackliga tidningen Kommunalarbetaren (KA).

Inte en enda lex Sarah-anmälan eller rapport lämnades förra året in från den privata hemtjänsten i 12 av 22 Stockholmskommuner, skriver KA. Det innebär att drygt 160 företag med sammantaget 6 000 brukare inte har begått ett enda fel.

Låter det rimligt?

Statistiken visar samtidigt att i Haninge kommun – med både kommunal och privat hemtjänst – lämnades 43 rapporter in från den kommunala hemtjänsten. Noll rapporter kom in från den privata hemtjänsten. Inte heller har en enda anmälan eller rapport har kommit in i Nacka – en kommun där det inte finns någon kommunal hemtjänst.

Att det inte kommer in några anmälningar borde väcka de berörda kommunernas intresse. Men i en majoritet av de kommuner i Stockholms län som har infört Lagen om valfrihetssystem (LOV) har inte ett enda oanmält besök skett de senaste tre åren.

Tystnad kan ibland vara väldigt talande. De kommunala politikerna är ytterst ansvariga för att de äldre får en bra vård. De borde fråga sig vad tystnaden säger om hemtjänstpersonalens arbetsvillkor. Vågar de anställda på de privata bolagen berätta om misstag som begås?

Blogg 29 aug, 2013

Sonja Schwarzenberger: Lundsberg revisited

“Det kan finnas ett stänk av skadeglädje i Skolinspektionens beslut att lägga ned internatskolan Lundberg.

För egen del hyser jag inga dylika känslor.

Jag drar mig till minnes en tid för åtta år sen, när jag för första gången träffade Lundsbergare på en rekryteringskväll skolan hade arrangerat för att locka till sig nya elever.

Inte ett ynka strykjärn dök upp under den muntra tillställningen. Icke ett knytnävsslag riktades mot mig eller de små rekryterna som nyfiket tog del av informationsmötet. Representanterna från Lundsberg bestod av idel raka ryggar och välartade exemplar.

Erfarenheten ljuger icke. Hörsägner om gamla traditioner, avföring och brännmärkningar kan givetvis inte vara annat än en smula illa dolt klasshat.”

Sonja Schwarzenberger, som 2005 jobbade som radiojournalist. Numera anställd på Arena Opinion

För åtta år sedan gjorde Sonja Schwarzenberger ett radioreportage om internatskolan Lundberg. Dagens Arena har fått möjlighet att publicera inslaget.

Lyssna

 

Blogg 28 aug, 2013

Alla står lika inför lagen – även överklassen på Lundsberg

Två pojkar hölls fast och brändes på ryggen med ett strykjärn av äldre elever i samband med en så kallad nollning på internatskolan Lundsberg i helgen. Ett pojkstreck och en olyckshändelse, ansåg skolans ledning och lät eleverna som utfört – den polisanmälda – misshandeln gå kvar.

Men Skolinspektionen – liksom de flesta förnuftiga vuxna människor – håller inte med om Lundsbergs-ledningens bedömning. Nu får skolan verksamhetsförbud, om än tillfälligt.

– Det man har gjort på skolan skapar inte den trygghet som barn har rätt att kräva av en skolgång, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler, på en presskonferens på onsdagen.

Verksamhetsförbudet kommer att gälla i sex månader. Om Stiftelsen Lundsbergs skola i Storfors ska få öppna igen måste de ha lämnat in en redogörelse till Skolinspektionen om vilka åtgärder man vidtagit.

Sedan slutet av 1800-talet har Lundsbergs grund- och gymnasieskola fostrat hundratals barn ur framför allt överklassen. Årsavgiften uppgår till cirka 200 000 kronor – vilket ungefär motsvarar en svensk medelinkomst. Många elever har vittnat om den pennalistiska kulturen som präglar skolan. På bara tre år har flertalet anmälningar om kränkande behandling, våld och misshandel på Lundsberg inkommit till Skolinspektionen.

Trots att Skolinspektionen vid upprepade tillfällen har krävt åtgärder har ingenting hänt. Attityden efter den brutala strykjärnsmisshandeln var direkt arrogant från rektorn och styrelsens sida. “Det här löser vi internt”, verkade de resonera.

Att överklassens elitskola nu tillfälligt stängs är en tydlig markering från samhällets sida om att – åtminstone inför lagen – står vi alla lika.

Blogg 28 aug, 2013

Dubbelt upp för Dagens Arena!

Dagens Arena är en webbtidning som går fantastiskt bra. Det är kontentan när redaktionen i dag har gått igenom besöksstatistiken.

Jämfört med förra året har våra unika besökare ökat med 65,76 procent. Fram till augusti i år var det 320 000 fler läsare som besökte sajten. Sammanlagt har Dagens Arena hittills i år 806 000 besökare.

Vi är också duktiga på att använda sociala medier för att samla in tips och kommunicera med er som läser Dagens Arena. Det har nu belönat sig genom att sajtens hänvisningstrafik ha ökat med över 56 procent.

Hela 7 000 personer har redan lyssnat på vår podcast, Arenaklubben. Det roliga är att lyssnarna inte bara finns i Sverige, utan även återfinns i länder som USA, Tyskland och Storbritannien.

Från redaktionens spåndag.
Från redaktionens spåndag.

Nu fortsätter vi att utvecklas som webbtidning. Under gårdagen höll redaktionen en stor spåndag för vad vi ska granska under hösten.

Vi har nu många riktigt bra idéer. Det handlar om allvarliga brister på den svenska arbetsmarknaden som ska följas upp. Vissa är så grova att man knappt vill tro att de äger rum i Sverige i dag – men mer om det kommer under hösten.

Vi kommer självklart också att följa upp vad som händer inom vård och skola – två viktiga områden som alltid förtjänar mer uppmärksamhet.

Självklart är vi intresserade av att få in ännu fler tips, förslag på debattartiklar och kommentarer i allmänhet. Mejla till yonna.waltersson@arenagruppen.se.

Förra hösten vann vi svenska Publishing-Priset för bästa massmediewebbplats. Nu går vi vidare och siktar mot allra minst en guldspade och många viktiga avslöjanden om förhållanden på den svenska arbetsmarknaden.

Vill du stötta oss? Gör det här >>

Yonna Waltersson, tf chefredaktör och ansvarig utgivare

Blogg 27 aug, 2013

Stora spåndagen pågår!

Tycker ni att det är tyst från Dagens Arena i dag? Det är för att redaktionen spånar fram höstens stora granskningar.

I dag, tisdag, kommer det vara lugnare än vanligt på dagensarena.se. Anledningen är enkel. Just nu sitter redaktionen och spånar, diskuterar och filar på de granskningar, gräv och analyser vi ska ägna oss åt under hösten.

Vi har redan fått in många tips på vad vi borde undersöka närmare de kommande månaderna. Föga förvånande handlar många av tipsen om utvecklingen inom vård och skola. Har du fler tips – mejla yonna.waltersson@arenagruppen.se.

Vill du stötta vår journalistik, gör det här >>

Några av de granskningar vi har gjort tidigare är:

 

Blogg 27 aug, 2013

Tävling: Gör Arenaklubbens jingel

Arenaklubben, Dagens Arenas podcast, är tillbaka. Vi kommer varannan måndag att diskutera aktuella händelser i politiken och allt som oftast återkomma med fördjupande samtal.

Men det är något som saknas.

Arenaklubben är i akut behov av en jingel. Och medan vi på Dagens Arena ar stenkoll på politik är jingelmakeri inte vår starka sida (eller en sida vi ens har). Med andra ord behöver vi er hjälp.

Tävling:
Hjälp oss ta fram en jingel till Arenaklubben. Tävlingsbidrag mejlas till Yonna Waltersson (yonna.waltersson@arenagruppen.se), länk går också bra. Senast den 26 september vill vi ha ditt bidrag.

Vinnaren får en helårsprenumeration på magasinet Arena (värde 395 kronor).

Dagens Arena förbehåller sig rätten att fritt använda, publicera och via sociala medier sprida tävlingsbidragen.