Ibland kan man få känslan av att regeringen tycker att riksdagen är en jobbig lillasyster – ett yngre syskon som man liksom kan sucka över och sedan inte behöver låtsas om.
En enig riksdag ville att regeringen skulle undersöka om det är möjligt att beskatta det schablonbelopp som Europaparlamentarikerna får i kostnadsersättning. En summa på ungefär 40 000 kronor i månaden som ska täcka olika utgifter som EU-politikerna har för till exempel kontor och mobiltelefoner. Ersättningen kommer utöver lönen på närmare 76 000 kronor och till det läggs sedan ersättning för resor och traktamente.
Uppdraget regeringen fick av riksdagen för snart ett år sedan var att ta upp frågan med EU-kommissionen och att undersöka om det finns någon möjlighet att i Sverige beskatta ersättningen. Men det ratas alltså av regeringen, något som belystes av Riksdag & Departement tidigare i veckan.
Regeringen har hänvisat till att Europaparlamentet har exklusiv rätt att bestämma de villkor som ska gälla för kostnadsersättningen och att de därför kan lägga frågan till handlingarna – trots riksdagens uttryckliga vilja att utreda saken närmare.
Man kan tycka att det är aningen nonchalant att regeringen inte brytt sig om att utreda vad en enig riksdag ställt sig bakom. Framför allt eftersom det handlar om höga ersättningar där EU-politikerna rimligtvis borde beskatta den del av de 40 000 kronorna som blir över och alltså kan gå till privata behov.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.