I veckan var Rysslands president Vladimir Putin på besök i Österrike för att försöka rädda den nya ryska gasledningen South Stream. Avtalet mellan Österrikes energikoncern OMV och den ryska energijätten Gazprom undertecknades.
Ryssland vill ha en alternativ väg att transportera gas än genom Ukraina, en avsikt är att slippa Ukraina som transitland för rysk gasexport.
Det delvis statligt ägda österrikiska OMV och det likaledes statligt ägda ryska Gazprom ska nu ansluta en gasledning till Österrike från en ledning som börjar på den östra sidan av Svarta havet.
Projektet är kontroversiellt. EU-kommissionen vill att medlemsländerna ska försöka ha en gemensam linje gentemot Ryssland i energifrågor. South Stream splittrar eftersom EU anser att Ryssland använder gasen som politisk påtryckning. Gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina har nu gjort frågan ännu mer angelägen.
Nyligen sa regeringen i Bulgarien att de har stoppat det planerade bygget av sin del av gasledningen. Ryssland anklagade EU för att ha kommit med hårda påtryckningar som har fått Bulgarien att fega ur.
Orsaken är att det ryska företaget Stroytransgaz fick ordern bygga Bulgariens del av gasledningen, utan konkurrens från andra företag. Huvudaktieägare i Stroytransgaz är Volga Group. Bolagets ägare, Gennady Timchenko, står på USA:s sanktionslista sedan annekteringen av Krim. Timchenko anses vara Rysslands sjätte rikaste man, enligt Forbes.
I dag meddelade Bulgariens premiärminister Plamen Oresharski, som för närvarande är i Bryssel för att delta i Europeiska rådet, att Bulgarien är intresserade av att South Stream-projektet ska fortsätta. Den bulgariska regeringen ger sig inte, byggstoppet är bara tillfälligt, menar premiärministern.
– Vi har upprepade gånger sagt att vi måste ha alternativa vägar för energiförsörjningen. Vi har ett intresse av att South Stream ska fortsätta, precis som de andra länder vars territorier som projektet löper igenom, säger Oresharski till bulgariska statsradion.
EU ställer sig inte helt avvisande till South Stream, men kräver anpassning till europeisk lagstiftning. De senaste dagarna har Slovenien och kandidatlandet Serbien uttalat stöd för projektet.
Läs också | Rysslands trojanska häst i EU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.