Centerpartiet har valt Annie Lööf till ny partiordförande. I korridorerna spekulerar alla, journalister som ombud, kring vem eller vilka av statsråden som nu får flytta på sig.
Inför stämman har flertalet politiska bedömare menat att den enda som sitter säkert när Lööf nu tar över är landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Under gårdagskvällen deltog han med de övriga centerpartisterna i regeringen – näringsminister Maud Olofsson, IT- och regionminister Anna-Karin Hatt och miljöminister Andreas Carlgren – i ett panelsamtal.
Mycket av talartiden gick till att övertyga stämmans ombud om att Centerpartiet gör skillnad och har inflytande, varje dag, i politiken. Som exempel lyfte Carlgren fram att den nya supermiljöbilspremien gäller även bilpooler och företag. Hatt sade sig vara stolt över att utbyggnaden av bredband i landet fortsätter.
Det är en politik som går hem på partistämman i Åre. I det övriga politiska landskapet är det parenteser. Varken Carlgren och Hatt har lyckats skapa engagemang. I kulisserna väntar Per Ankersjö, kommunpolitiker från Stockholm och Europaparlamentarikern Lena Ek, för att nämna några.
Erlandsson å sin sida gör det han ska. Få i Sverige kan diskutera grispolitik som han. Dessutom representerar han en demografi i partiet som måste reflekteras bland statsråden.
Mest intressant är ändå vilket roll Annie Lööf själv får i regeringen. En iakttagelse statsvetaren Svend Dahl gjorde under intervjun till en artikel Dagens Arena publicerade i går är att Lööf bör akta sig för näringsdepartementet. ”Det är ett departement som äter ministrar”, menade Dahl, och pekade på att Maud Olofsson och Mona Sahlin, båda resursstarka politiker, under sin tid på departementet haft svårt att nå ut till väljarna.
Ett inte osannolikt scenario är att Annie Lööf tar över posten som miljöminister. Centerpartiet har under fem år i regeringen inte haft mycket för att vara ”alliansens gröna röst”. Med en slagkraftig och skicklig politiker som Lööf, som dessutom får medieljus gratis i rollen som partiordförande, kan partiet ändra på det.
Vad som faktiskt händer är höljt i dunkel. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) håller alltid regeringskorten tätt in på kroppen, och i slutändan är han ändå regeringens chef. Inom några veckor får vi svar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.