Göran Hägglund senast i raden att lämna politiken för att gå över till lobbyismen. Nu behövs regler för att stänga svängdörrarna.
Att Sverige saknar regler för svängdörrarna mellan politiken och påverkansbranschen blev på nytt aktuellt på torsdagen. Då blev det känt att den tidigare socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund inte ens ett år efter att ha lämnat sitt uppdrag går över till det riskkapitalägda vårdbolaget Aleris.
På Aleris har han gott sällskap av Filippa Reinfeldt, som i Stockholm har lagt grunden för vårdbolagens intåg och stora vinstklipp. Men trots att det finns gott om exempel på svängdörrar finns nästan ingen diskussion alls om banden mellan politiken och lobbyismen.
På uppdrag av Arena Idé granskade Daniel Mathisen de regler som gäller för påverkansindustrin i en rad länder. Han lämnar också ett antal förslag för hur en svensk lagstiftning skulle kunna se ut:
- Karantän om åtminstone två år för politiker och tjänstemän som går från politik till påverkansindustri.
- Tydliga regler för intressekonflikter gentemot tidigare uppdragsgivare.
- Ett obligatoriskt register över lobbyister verksamma i Sverige som tillgängliggörs till allmänheten.
- Öppna kund- och uppdragsregister för påverkansaktörer.
- En parlamentarisk uppförandekod för relationen mellan folkvalda politiker och påverkansaktörer.
- En uppförandekod för lobbyister som påverkar den politiska processen.
- Regler för hur lobbyister kan påverka den politiska processen.
- Obligatorisk redovisning av partibidrag.
- Ett öppet register över möten och kontakter mellan lobbyister, politiker och tjänstemän.
- En statlig myndighet med uppdrag att övervaka och granska den svenska påverkansindustrin, med regelbundna rapporter tillgängliga för allmänheten.
En namninsamling som kräver just regleringar för lobbyismen pågår just på Skiftet. Tycker du att det är viktigt att reglera svängdörrarna i politiken är det bara att skriva under.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.