Som ni vet har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg berättat på en presskonferens att de skjuter upp planerna på ett femte jobbskatteavdrag. Här följer en snabbanalys.
Ur ett ekonomiskt perspektiv var inte Reinfeldt särskilt övertygande.
- Det lät som om stora stimulanser har orsakat det allvarliga ekonomiska läget i Europa, fast vi vet alla att det är de strukturella problemen och krisen i finans- och banksektorn som är de viktigaste orsakerna. Och Reinfeldt buntade ihop Grekland och USA – trots att dessa länders problem, situation och förutsättningar är väldigt olika.
- Arbetsförmedlingen meddelade i dag att 365 410 personer var arbetslösa i juli. Det är fler än när Reinfeldt vann valet 2006. Om tidigare jobbskatteavdrag inte har fått ned arbetslösheten, och om det femte nu ställs in, vad har han då för åtgärder för att rätta till det allvarligaste problemet i svensk ekonomi?
- Statsministern sa att Sveriges jämförelsevis stabila läge beror på en ansvarsfull politik ”de senaste åren”. Det hade varit ärligare om han även hade gett cred till den uppstädning som gjordes under Göran Perssons tid som finans- och statsminister och de regelverk som då kom på plats.
Ur ett politiskt perspektiv kan det vara en smart politisk manöver.
- Den borgerliga regeringen hoppas nu framstå som pragmatisk och ansvarstagande, och de kan i stället sänka skatten supervalåret 2014.
- De undviker risken att förlora hårt och förödmjukande i riksdagen, där de rödgröna hade kunnat stoppa ett femte jobbskatteavdrag (med SD-röster).
- De sätter S i en politisk rävsax. Reinfeldt meddelar att de skrotar skattesänkningarna, samt att de inte utlovar några andra reformer i stället. Reformutrymmet har helt enkelt krympt kraftigt. Juholt talar ofta och gärna om ”sociala investeringar”. Om regeringen nu inte ska sänka skatten, och samtidigt bedömer att det inte finns något reformutrymme, hur ska S då motivera allt de vill göra? Höja skatten? Utmana Borgs bilder och trovärdighet?
Efter en slumrig sommar börjar svensk politik att vakna igen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.