Högre kostnader för långtidssjukskrivna för arbetsgivare är en väg framåt för att stoppa de stegrande sjukskrivningarna.
Annika Strandhäll vill att arbetsgivare betalar 25 procent av sjukersättningen för anställda som är sjukskrivna i mer än 90 dagar. Det är på tiden att kostnader för sjukskrivning delvis förs över på arbetsgivaren. För inget annat verkar fungera för att arbetsgivarna ska ta sitt rehabiliteringsansvar på allvar.
Jag har tidigare efterfrågat ökade kostnader för arbetsgivare som inte tar sitt rehabiliteringsansvar, vilket även forskare har gjort, liksom behovet av att fokusera på arbetsgivarna för att få till en ordentlig rehabiliteringsprocess. Det går inte att vända de ökande sjuktalen enbart med hjälp av sjukförsäkringen.
För dem som blir sjuka på jobbet spelar arbetsgivarens inställning och stöd en stor roll för om de lyckas ta sig tillbaka till arbetet eller inte. Förslaget om att arbetsgivarna ska ta ett större kostnadsansvar vid sjukskrivning kan leda till att de tar ett större ansvar för arbetsmiljön i allmänhet och för de som är sjukskrivna i synnerhet. Det är bra. Däremot ökar risken för att arbetsgivare försöker göra sig av med dem som är långtidssjukskrivna. Här måste facken vara på sin vakt.
Strandhäll lämnar det öppet för arbetsmarknadens parter att komma överens om ett system. Det vore en smart lösning som sannolikt skulle göra arbetsgivarna mer positiva till systemet och aktiva i frågan. Den stora frågan då är ju vad som händer med de arbetsgivare som inte är organiserade, kommer de i så fall även fortsättningsvis att ostraffat kunna undvika ansvar?
Något måste i alla fall göras för att arbetsgivarna ska ta ansvaret för arbetsmiljö och rehabilitering. Det här är en väg framåt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.