Ni har redan hört grundstoryn om nattens ”Super Tuesday”: Mitt Romney vann knappt i viktiga Ohio och segrade även i Massachusetts, Vermont, Virginia, Idaho och Alaska. Men Rick Santorum vann tre delstater – Tennessee, Oklahoma, North Dakota – och höll kvällens bästa tal. Newt Gingrich vann som väntat sin hemstat Georgia.
I stället för ytterligare summeringar som du redan har hört bjuder vi på tio fylliga och lite nördiga punkter.
1. Kvällens segrare var Obama. Racet fortsätter, Romney har fortfarande inte lyckats få till ett avslut – trots den knappa segern i Ohio. Santorum vinner för få delegater för att realistiskt kunna bli Republikanernas presidentkandidat, men det går tillräckligt bra för att han måste fortsätta (jämför Hillary mot Obama 2008). Gingrich seger gör att även han kämpar på, Ron Paul gör sin grej. Sprintloppet blev ett maratonlopp där Romney långsamt, långsamt lämnar klungan.
2. Konsekvensen av att primärvalet fortsätter är förödande för de republikanska kandidaternas ställning och anseende bland mittenväljarna (”independents”). Kandidaterna slåss med näbbar och klor, väljarna ser på med ökad misstänksamhet. 48 procent av ”independents” har nu en ”ofördelaktig” (unfavorable) syn på Romney. Santorums och Gingrichs siffror är ännu sämre.
3. Att Romney inte lyckas springa ifrån det svaga republikanska startfältet säger mycket om hans egna problem som kandidat, och hur extremt och splittrat det republikanska partiet har blivit. 57 procent av Santorums väljare i Ohio sa att de skulle vara missnöjda med Romney som kandidat; 55 procent av Romneys supporters angav i natt att de tycker samma sak om en valsedel som toppas av Santorum.
4. Santorum (och Gingrich) fanns inte ens med på valsedeln i Virginia och Santorum kunde inte vinna delegater i nio valdistrikt i Ohio på grund av ofullständiga ansökningar som bottnar i organisatoriska brister. I Ohio spenderade Romney fyra gånger så mycket pengar som Santorum, och i Tennesse var förhållandet 3-1 i Romneys favör. Trots detta vann Romney ytterst knappt i Ohio, och Santorum vann Tennesse. Romney vinner inte, utan använder pengar för att se till att hans motståndare förlorar.
5. Pengar spelar alltså stor roll, men är inte allt – vilket Santorums kandidatur bevisar. Det som är intressant i år är att de största donatorerna i den republikanska kampanjen får plats i ett bås på en diner. De är nämligen bara fem stycken. Bara i januari gav fem donatorer totalt $19 miljoner till de olika republikanska kandidaternas kampanjer. Summan utgjorde en fjärdedel av alla pengar som samlades in i presidentvalskampanjerna den månaden.
6. Pengarna används allt mer till smutskastning. För fyra år sedan utgjorde sex procent av alla reklamfilmer i republikanernas primärval attacker på andra kandidater. I det nu pågående primärvalet har siffran stigit till över 50 procent. Redan nu spenderar Romney mycket pengar i delstater i södern, där han hittills har haft mycket svårt (kommande val i Alabama, Mississippi, Louisiana). Om Romney fortsätter förlora i södern till Santorum och Gingrich förlängs den här processen, samtidigt som smutskastningen tilltar.
7. Engagemanget i det republikanska partiet verkar vara fortsatt lågt. ”Super Tuesday turnout estimates” i Ohio, Georgia, Massachusetts och Oklahoma är lägre i år än 2008. Vermont hade dock högre valdeltagande. Förvånande, givet Tea Party-rörelsen och motståndet mot Obama.
8. Att en uppskattad republikan i det politiska mittfältet, Olympia Snowe, berättar att hon lämnar senaten är bara det senaste exemplet på att GOP drivs åt höger. Men jag tror att snacket om att Romney får svårt att ”ena partiet” är överdrivet. Trots att GOP är sargat så säger all politisk erfarenhet att den skickliga republikanska apparaten kommer att sluta upp kring Romney i syfte att slå den yttre fienden: president Obama. Däremot undrar jag hur Romney kommer att lyckas bland oberoende väljare (som sagt), men även bland kvinnor, unga och olika minoriteter. USA:s demografiska utveckling talar tydligt till Demokraternas fördel. Romney har sagt att Arizonas immigrationspolitik, med stängsel och mycket annat, är ett föredöme för hela USA. Det uttalandet kommer att spridas bland väljare med latinamerikansk bakgrund.
9. Amerikansk politik kan ofta jämföras med amerikansk sport: Det är viktigt att hålla koll på de komplicerade reglerna. Det republikanska etablissemanget tycker att det är hög tid att sluta upp bakom Romney, så tolkade jag Eric Cantors utspel när jag såg ”Meet the Press” i söndags. Santorum och Gingrich negligerar den komplicerade valmatematiken och hoppas på framgångar i primärvalen i Mississippi och Alabama på tisdag. Men efter den 1 april blir primärvalen ”winner takes all”-tillställningar som ger alla delegater i en delstat till den som får flest röster, vilket lär skynda på processen och gynna Romney. Läs vidare om valmatematiken här.
10. Den 3 april avgörs primärvalen i Maryland och Washington DC. Då är jag på plats i USA för att hälsa på vänner, fira påsk, se Bruce Springsteen live – och skriva en del för Dagens Arena. Tills dess, och som en försmak inför höstens presidentvalskampanj, så ska du följande klipp. President Obamas tal hos United Auto Workers (UAW) visar att den gamle fightern är tillbaka. Bin Laden är död, bilfabrikerna lever.
Välkommen till den amerikanska valrörelsen 2012.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.