Johan Martinsson, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, gav ett par intressanta insikter i sin föreläsning på Arbetarrörelsens forskarnätverks konferens. Att Moderaterna vann valet 2006 på att vara mer trovärdiga i sysselsättningsfrågan än Socialdemokraterna är en historisk sensation som debatterats och analyserats flitigt. Däremot har det talats mer tyst om att Socialdemokraternas förtroende i sysselsättningsfrågan varit mycket lågt bland väljarna ända sedan mitten av 90-talet. Det är bara det att arbetslösheten inte blev en valfråga förrän Moderaterna gjorde den till det, 2006. (Dåvarande statsminister Göran Persson ansåg som bekant problemet som löst och skyllde i stället valresultatet på fastighetsskatten.)
Perssons walk over i sysselsättningsfrågan var med andra ord inte bara en strategisk miss från hans sida, det var ett problem han burit med sig under hela sin tid som partiledare. Men som bekant är Socialdemokraterna inte i närheten av att göra arbetsmarknadspolitisk comeback, trots att Persson och hans närmaste lämnat partieliten. Socialdemokraterna har stora problem att formulera en sysselsättningspolitik väljarna gillar, ett problem man inte gjort något åt på 15 år. Allt pekar på att sysselsättningen var en av de tre viktigaste frågorna för väljarna även 2010, föga förvånande gynnade det inte Socialdemokraterna.
En annan populär analys är att Vänsterpartiet var ett sänke för det rödgröna samarbetet. Martinsson påpekade att fram till och med 2009 minskade antipatierna för Vänsterpartiet bland den grupp av väljare som själva placerar sig till vänster eller i mitten, vilket skulle tala emot att mittenväljarna skrämdes bort av kommunistspöket. Som den gode forskare han är påminde Martinsson om att vi ännu inte har analyser för vad som hände med antipatierna 2010. Men det konnoterar trots allt att det kanske inte är det budbärarna signalerar, utan det politiska innehållet, som väljarna röstar på. Mot det talar den exempellösa betydelse Fredrik Reinfeldt har för Moderaternas valresultat. Martinsson utlovade fler svar framåt vårkanten, för den som vill lyssna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.