Bild: Flickr/Thomas Leuthard.
Bild: Flickr/Thomas Leuthard.

Kristoffer Tamsons (M) vill förbjuda tiggeri för att undvika obehag. Känner du igen tonen? Att människor känner sig provocerade, mår dåligt och får sänkt livskvalitet är typiskt borgerliga argument för att förbjuda tiggeri.

År 2000 diskuterades tiggeriförbud i Stockholms tunnelbana. Socialborgarrådet Kristina Axén Olin (M) lanserade samma år ett förslag om att ge ut särskilda foldrar med uppmaningen att inte skänka pengar till tiggare. Kampanjen fick hård kritik av Iris Birath (V) som menade att den var »smaklös« och vittnade om »en cynisk människosyn«.

År 2007 föreslog Malmöpolitikern Carl-Axen Roslund (M) att polisen ska få rätt att köra bort folk som ber om pengar på gator och torg. »Att behöva se tiggare på affärsgator och offentliga platser försämrar både min och andras livskvalitet«, argumenterade han.

År 2011 införde Sala kommun, som första kommun i landet, ett förbud mot tiggeri på allmän plats. Efter två veckor hävde Länsstyrelsen i Västmanland beslutet med argumentet att det inte var förenligt med ordningslagen.

År 2012 meddelade Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Linander att partiet vill göra det straffbart att organisera tiggeri – något som han beskriver som »slaveri«. »Många tror att de gör en god gärning när de ger pengar till någon som tigger. I själva verket går pengarna rakt ner i fickan på en profitör«, sa han till SvD. Ett halvår senare meddelade dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) att hon vill kriminalisera organiserat tiggeri.

År 2014 skrev Göteborgsmoderaten Cecilia Magnusson en debattartikel där hon föreslog ett förbud mot gatutiggeriet. »Många människor känner sig provocerade och mår dåligt av att se medmänniskor tigga utanför affären«, argumenterade hon.

I februari år 2015 meddelade oppositionsborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr (M), att hon vill låta vakter avhysa EU-migranter. »Vi får många mejl från stockholmare som menar att gränsen är nådd. Stockholm har förändrats på ett sätt som är problematiskt. Det är tid att agera nu«, sa hon till DN. (När Dagens ETC senare kontrollerade saken visade det sig handla om sju arga mejl.)