På tisdagsmorgonen kunde Ekot rapportera om ett brev som en av de fängslade Djiboutisvenskarna har lyckats förmedla till sina anhöriga. Den fängslade berättar i brevet om hur han utsatts för och hotats med tortyr i fängelset i Djibouti:
”Där tillfogades jag 6-7 mycket hårda örfilar och slag med en tjock kabel. Vidare så hotades jag med att bli utsatt för elchock och att få en flaska i min bak, hot som jag tog mycket allvarligt på då jag hade hört innan dess att de hade gjort det på andra personer före mig.”
Om uppgifterna stämmer är det mycket allvarligt. UD måste nu genast utreda detta.
De nya uppgifterna återaktualiserar samtidigt Per Wirténs ledare från i lördags “Gör USA en gentjänst till Sverige för Egyptenavvisningarna?”.
UD har hittills gjort vad man kunnat för att skjuta ansvaret för de fängslade vidare till USA och Djibouti: “att det är en mellanstatlig fråga för USA:s och Djiboutis regeringar som Sverige inte kan lägga sig i.”
Men det finns anledning att kritisera den argumentationen. De amerikanska försvarsadvokaterna säger sig inte ha hittat några utlämningshandlingar och menar därför att de fängslade är kidnappade. Trots det fortsätter man från svensk sida komma med samma svar.
Som Per Wirtén skriver:
Det är svårt att värja sig från misstanken att Säpo i det här fallet imiterat amerikansk praxis med rättslig outsourcing. Försvarsadvokaterna har inte sett några bevis eller uppgifter om att svenskarna utgjort hot eller planerat brott mot USA. Men i USA är det förbjudet att vara anknuten till al-Shabaab. Det är därför mycket möjligt att svenskarna hamnar i långa fängelsestraff. Är det så att Säpo och justitiedepartementet helt enkelt tagit initiativ till en outsourcing av ett i deras ögon ”besvärligt” fall? De kunde garanterat inte låsts in i Sverige efter att ha tagits hem från Djibouti, men förmodligen i USA.
Sverige hjälpte CIA med fallet Agiza och Alzery och var sedan lojalt tysta. Gör amerikanerna nu en gentjänst genom att ta hand om ”Djiboutisvenskarna”?¨
De frågor som Per Wirtén ställer förtjänar att få svar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.