Augustpriset ska ges till böcker som kan bli storsäljare. Men ingen av årets vinnare har någon chans att nå en större publik, om vi ska tro missnöjda branschmänniskor på årets gala. Så varför inte sätta sprätt på försäljningen med ett hederspris till en välkänd och populär författare?
I måndags var jag på Augustgalan. Det är ju i princip bokbranschens enda stora fest, så det är alltid väldigt roligt. Jag träffade bekanta från förlagsvärlden och från bokhandelsvärlden. Och gamla kollegor från branschtidningen Svensk Bokhandel, där jag fram tills nyligen var chefredaktör.
Naturligtvis diskuterades vinnarna. I år tilldelades Fatima Bremmer fackbokspriset för sin biografi över Ester Blenda Nordström, Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar blev vinnare i den skönlitterära klassen och Fågeln i mig flyger vart den vill av Sarah Lindberg tog hem priset i barn- och ungdomsbokskategorin.
Som alltid råder det delade meningar huruvida rätt böcker belönades. Själv har jag bara läst Anyuru av vinnarna, men den tycker jag å andra sidan är fantastisk. Ett så roligt och, faktiskt, modigt val.
Men när jag sprang in i några bekanta från Adlibris var de inte nöjda med juryns beslut i år.
Ingen av vinnarna kommer bli några storsäljare, spådde de missnöjt. Östergren hade varit ett bättre val, säljmässigt. Även Karin Boye-biografin som var nominerad i fack-klassen trodde de skulle ha haft större potential.
För att inte tala om juryns barn- och ungdomsval. En vacker och viktig bok, men där kan jag hålla med. Det är nog tyvärr lite mer av ett vuxenval än ett barnval … Ingen bästsäljare.
Men mina Adlibrisvänner lyfte även en annan aspekt.
- Varför finns det inget hederspris!?
Och där har de sannerligen en poäng.
Bokbranschen står just nu inför enorma utmaningar. Augustpriset instiftades som ett pris som ska ges till böcker som kan bli storsäljare – ett publikt pris, till skillnad från Nobelpriset, som inte alls har de kraven på sig. I dag är det enormt få böcker som verkligen säljer.
Tänk vad en populär barn- eller ungdomsboksförfattare med en stor backlist skulle kunna innebära för försäljningen!
Det beror på flera olika saker, men primärt handlar det om att vi har enormt mycket att fylla vår fritid med i dag: sociala medier, poddar, ljudböcker, Netflix, för att bara nämna några grejer. Samtidigt har ju inte timmarna per dygn blivit fler (färre känns det ju som allt som oftast).
Men jag tror, precis som mina vänner på Adlibris poängterade, att ett hederspris verkligen skulle kunna göra något här.
Tänk vad en populär barn- eller ungdomsboksförfattare med en stor backlist skulle kunna innebära för försäljningen! Ta Ulf Stark – så tragiskt bortgången helt nyligen. Han borde visserligen har fått ett sådant här pris för länge sedan, men ett August hederspris skulle verkligen göra susen för hans böcker, tror jag!
Augustpriset har i dag funnits i nästan 30 år. Det har etablerat sig som ett prestigefullt pris och Förläggareföreningen har gjort ett väldigt bra jobb med att sprida det. I dag vet de flesta vad Augustpriset är.
För några år sedan debatterades barn- och ungdomsbokskategorin flitigt – den var för bred. Jag tillhör dem som tycker att man gjorde ett bra val när man valde att ha kvar kategorierna som de är. För många olika kategorier hade utarmat priset.
Däremot tycker jag verkligen att ett hederspris hade varit väldigt roligt. Det behöver inte ens vara en stor prissumma – äran räcker. Men jag tror att ett sådant pris skulle hjälpa våra bokhandlare och förlag (eller ett i alla fall, hehe) ganska mycket i dessa tuffa tider. Och det skulle kunna uppmärksamma ett viktigt författarskap.
Nu hoppas jag ändå att årets vinnare kommer att sälja riktigt riktigt bra i julhandeln. Och sedan hoppas jag förstås att Atlas har en Augustvinnare nästa år!
PS Och det blir ett hederspris! Detta borde ju jag om någon ha vetat. Redan i mars skrev Svensk Bokhandel att August lagom till sitt 30-årsjubileum instiftar ett hederspris.
Detta är så glädjande! Det kommer blir riktigt bra för både bokhandel och förlag.
Tove Leffler är ny förlagschef på Atlas.
Hon kommer senast från Svensk Bokhandel där hon var chefredaktör och vd i sex år. Innan dess har hon jobbat som journalist på bland annat DN och Sveriges radio.
Hon har tidigare gett ut två böcker på Atlas, antologin Könskrig (2007) och romanen Den kärleken (2010).
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.