De inre gränskontrollerna får inte bli ett svepskäl för regeringen att försämra asylrätten.
I dag klockan 12 stängs Sveriges gränser under tio dagar, efter en begäran av Migrationsverket. Inrikesminister Anders Ygeman påtalade vid flertalet tillfällen under en presskonferens under gårdagskvällen att upprättandet av en så kallad inre gränskontroll är en åtgärd för att underlätta för Migrationsverket.
Den gränskontroll som nu upprättas är inte av det slag som Moderaterna för bara några dagar sedan föreslog. Möjligheten att söka asyl enligt lagar och internationella avtal kvarstår.
Det är ändå tragiskt att regeringen tar till en åtgärd så stark som att stänga gränserna. De förhoppningar som inrikesministern och Migrationsverkets talesperson Mikael Hvinlund framförde under presskonferensen om att gränskontroller kan leda till ett mer ordnat och strukturerat mottagande är bara gissningar.
Inre gränskontroller kan lika gärna leda till kaos vid färjeterminaler och Öresundsbron, att de som inte vill söka asyl i Sverige i stället samlas i läger, likt det i franska Calais. Vi kommer sannolikt även att se rasprofilering vid gränskontrollen vid Öresundsbron.
Det saknas även konkreta åtgärder för att stärka upp de kommunala verksamheter som under flera år gått på knäna och nu kämpar för att hålla huvudet över vattnet, till exempel socialtjänst och skola.
I det ljuset ser de inre gränskontrollerna snarare ut som ett plåster på ett blödande knivsår, ett försök att komma tillrätta med något som snarare beror på långsiktig underfinansiering av kommunal verksamhet.
Gränskontrollerna tillsammans med det legitimationskrav för båtresor som regeringen vill införa, ger också bilden av en stor högergir av regeringen, snarare än omtanke om de människor på Migrationsverket som varje dag sliter för att kunna ge sina medmänniskor tillfälligt tak över huvudet. Moderaterna har med gränskontrollerna fått igenom ett av de stora kraven de ställer gällande asylmottagandet.
Det är lätt att bli tacksam över det lilla, att Moderaternas förslag om avvisning av alla som når Sveriges gränser utan medborgarskap eller visum inte gått igenom. Regeringen har nu tio dagar på sig att visa att de inte går i Alliansens ledband. Migrationsverkets behov får inte bli ett svepskäl för regeringen att i ännu större utsträckning försämra möjligheterna för asylsökande att stanna i Sverige.
Tyvärr är det vi ser just nu även konsekvensen av ett svagt EU som inte klarar av att upprätthålla de regler som staterna kommit överens om. Frågan vi bör ställa oss är inte om Sverige kan ta emot de asylsökande som når våra gränser, utan om EU verkligen kan överleva misslyckandet i hanteringen av en av Europas största humanitära kriser. EU går på allt bräckligare is och ingen vet hur länge den håller.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.