Utvecklingen som följt på Rysslands militära intervention är fasansfull. Kriget får även stora konsekvenser för arbetet med global kärnvapennedrustning.
Kriget i Ukraina kommer ha förödande effekter för arbetet mot kärnvapenspridning. När rysk militär invaderade Ukraina bröt man mot de förpliktelser man gav landet i Budapest 1994. Då – när framtiden fortfarande såg helt annorlunda ut – överlämnade Ukraina världens tredje största kärnvapenarsenal till Moskva.
I utbyte mot dessa, tidigare sovjetiska vapen, slöts ett avtal som anger att Ryssland inte bara ska respektera Ukrainas gränser utan även komma till undsättning vid hot från främmande makt.
Utvecklingen som följt på den militära interventionen är fasansfull. Beaktar man de konsekvenser kriget kommer få för arbetet med global kärnvapennedrustning finns ytterligare anledning till oro.
Lärdomen för de länder som har, eller har möjlighet att skaffa kärnvapen är att aldrig ge upp sin kärnvapenkapacitet. Oavsett vilka säkerhetsgarantier man erbjuds riskerar de vara värda mindre än pappret det är skrivet på, redan inom ett par decennier.
I en kommentar har Vladimir Putin sagt att Ryssland inte är bundna av sina tidigare avtal med Ukraina eftersom landet inte längre existerar.
Vilka fantasier som än rör sig i Kremls tankevärld måste de ta sitt ansvar för att begränsa fortsatt kärnvapenspridning.
Svante Hansson, gästbloggare
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.