”Vi vann, vi vann, vi demokrater vann vår kamp” ropade Ungerns premiärminister Victor Orban när hans parti Fidesz vann valet försommaren förra året. Men Ungern under Orbans styre har visat flera oroväckande tecken på steg i auktoritär riktning.
Medielagen som röstades igenom strax innan jul blev snabbt så utskälld att EU-kommissionen ingrep. Kritikerna menade att lagarna tar Ungern tillbaka till kommunisttiden.
Lagen innebar att alla medieföretag skulle göra en ”balanserad” rapportering – något som inte motsvarar vad som med våra mått kan beskrivas som opartiskhet. Att driva opinionsbildande journalistik skulle försvårats. Med lagen tillkom även krav på att alla som producerar journalistiskt material måste registrera sig – även bloggare – och en möjlighet för regeringen att stoppa publikationer. Lagstiftningen var dessutom tillämpbar på medieföretag i andra länder som på olika sätt når Ungern.
På dessa punkter tvingades Ungern sedan att backa, efter synpunkter från EU-kommissionen. Kraven på balans ska nu ”bara” gälla för statlig radio och tv. Nya publikationer och bloggare får två månader på sig att registrera sig och utländska medier ska inte längre omfattas av lagstiftningen.
Fortfarande finns det två kontroversiella punkter kvar i lagstiftningen – som EU-kommissionen inte har riktat synpunkter mot – och som innebär illavarslande frågetecken för den fria journalistiken. Lagen garanterar inte på något sätt källskydd, och en mediemyndighet har inrättats med uppgift att övervaka medierna. Till mediemyndigheten är det bara företrädare från Fidesz som har nominerats.
Det är heller inte bara medieövervakarna som har blivit tillsatta av Victor Orban. Den nyvalde premiärministern har flyttat makt från konstitutionsdomstolen och han har tillsatt partikamrater som chefer för olika myndigheter, som chefsåklagare och i ledningen för Riksrevisionsverket. För att nämna några av de tillsättningar Orban varit inblandad i.
Medielagen ger dessvärre bara en fingervisning om den nationalistiska och auktoritära riktning Ungern rör sig mot. Ungerns styrande arbetar just nu med en ny konstitution – vars innehåll stavas kristna värden, abortförbud och försämrade hbt-rättigheter.
Ungerns regering är inte ensam om att pilla i lagstiftning för att försämra de demokratiska principerna. Europeiska Journalistfederationen har varnat för att flera av de forna kommunistländerna är på väg att återgå till ett auktoritärt synsätt på journalistiken. I Rumänien finns exempel på politiker som hävdar att journalister utgör säkerhetsrisker för landet och den slovakiska regeringen har förklarat att journalister är samhällsfiender. Samtidigt växer sig högerpopulismen starkare – och det i hela Europa.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.