Arbetsförmedlingens prognos talar sitt tydliga språk. Tillgången till arbetsmarknaden är en klassfråga.
Det går bra för Sverige. Trots domedagsprofetior i samband med flyktinginvandringen, står sig svensk ekonomi stark. Det syns på arbetsmarknaden.
Dagens sysselsättningsprognos från Arbetsförmedlingen visar på en ökad sysselsättningsgrad och minskad arbetslöshet i Sverige. Samtidigt visar rapporten på en ökad tudelning av arbetsmarknaden.
De som är mest utsatta får det sämre, medan de som är etablerade får ta del av en ljusnande arbetsmarknad. Och som vanligt lönar sig utbildning.
Högre utbildning ger större möjligheter till arbete, oavsett bakgrund. Invandrade akademiker har i hyfsat hög utsträckning etablerat sig på arbetsmarknaden, detta utan att ”ta jobb” från de som är födda i Sverige.
Svårast att nå arbetsmarknaden har de som bara har grundskoleutbildning, eller inte ens det.
Arbetsförmedlingens prognos talar sitt tydliga språk. Tillgången till arbetsmarknaden är en klassfråga.
Den satsning som Aida Hadzialic presenterade förra veckan är central för att kunna hjälpa en ny grupp att hitta till eftergymnasial utbildning. Samtidigt vittnar Arbetsförmedlingen om att Komvux inte når dem som behöver det som mest, nyanlända utan grundläggande utbildning.
Det befäster utanförskapet. Här behöver samtliga aktörer som träffar nyanlända bli bättre på att lotsa dem rätt.
Men kanske viktigast av allt är att bryta upp skolsegregationen och fokusera på jämlikheten i skolan, till exempel genom att se över det fria skolvalet.
Med en bra utbildningsgrund att stå på kan barnen till dem som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden slippa att gå i sina föräldrars fotspår.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.