Dagens industri verkar fast beslutna att se till att Sverigedemokraterna får regeringsinflytande nästa mandatperiod.
Den har pågått under en längre tid, normaliseringen av Sverigedemokraterna på Dagens industris ledarsida. Det rör sig om texter där DI:s politiska redaktör PM Nilsson bland annat redan 2014 listade tre skäl varför näringslivet måste släppa in SD i lobbyvärmen: SD har makt i och med sin vågmästarroll, mer normala förhållanden gör också SD mer normalt och att näringslivet borde uppfostra den nya uppnosiga högerextremisten.
Ledarsidan har sedan fortsatt att heja på ett regeringssamarbete mellan M och SD.
På DI Debatt skriver i dag den statsvetaren Tommy Möller att det vore logiskt för M att leda en regering med stöd av SD, med tanke på deras politiska närmanden den senaste tiden, men att det skulle riskera att bli slutet på allianssamarbetet.
DI höll i dag även en diskussion med MUF-ordföranden Rasmus Törnblom, M:s vice gruppledare i riksdagen Hans Wallmark och Axess chefredaktör PJ Anders Linder om vilken väg alliansen väljer till regerande. PM Nilsson modererade.
Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att det inte längre är största block som ska regera, utan den som får igenom sitt regeringalternativ i riksdagen (läs någon form av stöd av SD). Det är en linje som Ebba Busch Thor nu hakat på.
Alla paneldeltagare i DI:s samtal hävdade envist att ett formellt samarbete med SD var uteslutet, trots enträgna försök från PM Nilsson att med olika vinklar få med deltagarna på ett sådant förslag.
Jag måste hålla med Hans Wallmark i en av hans kommentarer – släpper M in SD att påverka regeringsmakten, kommer det att sluta med att vi för en diskussion likt den i Danmark, där i princip alla etablerade partier är starkt kritiska till invandring, och debatten ofta är rent rasistisk. En förflyttning vi redan nu ser i regeringens tillfälliga asyllag, som M vill permanenta. Och detta utan något som helst officiellt samarbete med SD från något block.
Vi riskerar att valrörelsen 2018 kommer att handla om det politiska spelet fram till ett regeringsbildande, snarare än ett val med politiska idéer och reformförslag i fokus. Ska partierna inte hamna där, måste de redan nu börja höja blicken och formulera en framtid för Sverige.
Men eftersom inga partier i dagsläget verkar vara förmögna att formulera politik som skapar en vision för framtiden, blir risken allt större att vi 2018 kommer att se en borgerlig regeringskonstruktion stödd av SD. De enda som kommer att jubla åt det är några M-väljare, SD och DI:s ledarredaktion.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.