Det pågår en lite märklig debatt om det parlamentariska underlaget och “förhandlingar med Sverigedemokraterna”. Aktörer som antingen står utanför, eller befinner sig i periferin inom, övriga sju riksdagspartier har börjat höja röster för att samarbeten med Sverigedemokraterna i riksdagen ska ske öppet.
I dag sker det i det fördolda, av rimliga, men samtidigt ohållbara skäl.
Det rimliga i att i hemlighet göra upp med Sverigedemokraterna är att det inte syns att man gör upp. Att kohandla med ett främlingsfientligt parti är pinsamt och förkrossande för självbilden hos övriga partier. Men det blir ohållbart efter själva omröstningen i riksdagen, när det framgår med all önskvärd tydlighet på vilket förslag riksdagens rookies lagt sina röster.
Mot bakgrund av detta önskar sig nu allt fler röster att hemlighetsmakeriet ska upphöra och samarbetet med Sverigedemokraterna ska ske öppet. Så kommer det inte bli, av två skäl.
Dels finns det inget stöd bland väljarna. Sverigedemokraterna fick 5,7 procent av rösterna i riksdagsvalet. Antipatierna från övriga 94,3 procent av väljarna visar sig gång på gång. Inte minst genom att de lett till det absurda hemlighetsmakeriet i riksdagen. Politiskt finns det alltså inget att vinna i det långa loppet på att liera sig med partiordförande Jimmie Åkesson (SD).
Vad viktigare är: Sverigedemokraterna kommer inte att gå in i öppna överenskommelser utan att få politiskt betalt. Det vill inget av de övriga partierna, eftersom sverigedemokratisk politik helt enkelt är undermålig. Den sverigedemokratiska politiken kan inte ens av den mest generöse bedömaren beskrivas som konsekvent. Partiets ekonomiska kalkyler har skjutits i sank flera gånger om. Föreslagna reformer skulle inte fungera. Politiskt finns det alltså inget att vinna i det långa loppet på att liera sig med Åkesson.
Vem statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gör upp med, och hur, får vi veta i höst. Att Maud Olofsson (C) nu meddelat sin avgång från posten som allianssamarbetets kanske viktigaste kugge är för Reinfeldt en ovälkommen faktor i sammanhanget.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.