Den ojämlika hälsan ökar i Sverige. Det fastslår regeringens hälsokommission i sin nya rapport.
Kommissionen för jämlik hälsa har i uppdrag att ge förslag som kan bidra till att minska hälsoklyftorna i samhället. I dagarna lämnade de över en första delrapport till regeringen.
Kommission slår fast att hälsan i Sverige är ojämlik. Och inte nog med det – hälsoklyftan har dessutom tenderat att öka snarare än minska under de senaste 30 åren.
Vidare skriver kommissionen att hälsan skiljer sig på olika sätt: Dels mellan olika sociala grupper, exempelvis har personer med kort utbildning kortare livslängd och högre dödlighet än personer med lång utbildning. Dels påverkas barns hälsa av familjebakgrund. Men hälsan skiljer sig även mellan kvinnor och män. Kvinnor lever visserligen längre än män i genomsnitt, men har i många avseenden sämre hälsa.
Det finns också en hälsoklyfta geografiskt sett. Exempelvis skiljer sig medellivslängden mellan norra och södra Sverige och mellan stad och landsbygd. Dessutom skiljer sig hälsan inom städerna beroende på var man bor.
Hälsan skiljer sig också mellan personer i särskilt utsatta situationer – till exempel för personer med funktionsnedsättning och hbtq-personer.
I utredningens slutbetänkande som ska lämnas till regeringen senast den 31 maj 2017 ska kommissionen ge förslag på att minska skillnaderna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.