Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget.
Kritiken mot att införa betyg från årskurs 4 på prov är inte nådig, visar Dagens Arenas genomgång. Minst 27 remissinstanser riktar skarp kritik mot förslaget – däribland flera tunga remissinstanser som Skolinspektionen, Skolverket, ett flertal universitet samt de två lärarfacken.
– Det finns ingen som helst forskning som visar att tidigare betyg påverkar elevernas lärande positivt. Däremot finns det forskning som visar att lågpresterande och yngre elever kan få en negativ utveckling och prestera sämre, sa exempelvis Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Lärarnas tidning tidigare i höstas.
Endast fem remissinstanser, bland andra Svenskt Näringsliv, Friskolornas riksförbund och Engelska Skolan är i huvudsak positiva till förslaget. Resten har inga eller vaga synpunkter alternativt har avstått från att svara.
Att en stor majoritet av remissinstanserna sågar förslaget är dock ingen överraskning. När den dåvarande borgerliga regeringen hösten 2014 la förslag om att sänka betygspremiären till fyran, avstyrkte hela 34 av 44 remissinstanser förslaget.
Ändå väljer regeringen nu att gå vidare med den blocköverskridande överenskommelsen. En överenskommelse som kom till efter att SD deklarerade att de stödde alliansens linje, vilket gjorde att regeringen tvingade att kompromissa i frågan.
En kompromiss som utbildningsministern Gustav Fridolins (MP) statssekreterare Helene Öberg kommenterade på följande vis:
»Vi har förståelse för att det är ett olyckligt förslag, men när vi vet att det fanns en möjlighet för riksdagen att skarpt lagstifta om betyg för alla tioåringar, så bedömer vi ändå att det här är en bättre kompromiss och bättre väg att gå«.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.