Det hajpade företaget Klarna har tjänat pengar på nätporr sedan 2013 genom ett »undantag« från sina etiska regler. Liiite sexarbete går väl ändå an?
Sex säljer. Denna slitna men ack så välanvända affärsstrategi har kreditföretaget Klarna sent omsider upptäckt. Och gjort slag i saken. En årlig omsättning på över 2 miljarder räcker nämligen inte för att mätta Sebastian Siemiatkowskis, Niklas Adalberths och Victor Jacobssons munnar.
Det var dessa trenne grabbar som tillsammans grundade företaget 2005. Sedan starten har Klarna snabbt expanderat och kommit att bli hajpat som ett av Sveriges mest framgångsrika företag på den internationella marknaden. Anna Kinberg Batra besökte företaget så sent som i februari för att höra deras syn på de svenska villkoren för entreprenörskap och företagande. »Vi måste se till att nästa generations Klarna och Spotify också kommer från Sverige« har AKB skanderat.
Vad hon då (får vi förmoda) inte visste var att Klarna i hemlighet tjänat pengar på nätporr under de senaste tre åren, genom uppköpet av det tyska bolaget Sofort 2013.En god affär enligt grundarna själva, som lyfte fram upphandlingen som en av huvudorsakerna till att Klarna ökade sin omsättning med 40 procent, 75 miljoner kronor, 2014.
Till och med en snuskigt god affär – då Soforts intäkter delvis kommer nämligen från sajter med så kallat »erotiskt innehåll«, rapporterar Breakit.
Och det är inte sajter med lättklädda bilder det handlar om, utan livechattar där tjejer onanerar för pengar och där den betalande kan uttrycka önskemål om vad som ska utföras, som exempelvis sajten Livejasmin. Sexarbete alltså, med den enda skillnaden att beställaren befinner sig bakom en dator.
Klarnas värdegrund har dock inte alltid varit av denna sviktande natur. När den hajpade succétrion var unga och oförstörda ville de för allt i världen hindra sig själva från att en dag förblindas av kapitalismens töcken. De upprättade därför etiska riktlinjer, som tydligt stipulerade att företaget tar avstånd från innehåll som exempelvis är rasistiskt, våldsuppmuntrande, diskriminerande och…pampampam! »sexual or pornographic, such as prostitution or live web cam«.
Men hur mycket är egentligen etiska ställningstaganden värda när x antal extraslantar hägrar? Och vem ska annars stötta porrsugna webbsurfare med kreditbehov? Vi tar den pucken sa Klarna, som valde att kringgå sina egna regler och göra ett undantag för porrsajterna.
– När vi köpte Sofort så hade de verksamhet som innefattade sådana här sajter. Och då ställde vi oss frågan: är det här något vi vill stänga ner eller fortsätta med? Och då kom vi fram till att under de förutsättningar som vi angett i de etiska instruktionerna så tycker vi att de här sajterna är etiskt försvarbara, säger Klarnas vice vd Knut Frängsmyr till Breakit.
För att säkerställa att porrsajterna trots allt inte är sådär alldeles jätte-oetiska, för nån måtta får det tydligen vara även för Klarna, har man alltså utfärdat särskilda »instruktioner«.
Framförallt får porrshowerna inte innehålla »uppenbart kränkande material«, men exakt vad det innebär säger inte Frängsmyr. Om du nu tänker att blotta situationen med att onanera för främlingar mot betalning torde vara uppenbart kränkande för alla och envar så STOPP där!
Förutsättningarna för det digitala sexarbetet är egentligen inte särskilt avvikande från samhällets normer i övrigt, tycker Knut Frängsmyr.
– Många kommer att tycka olika saker, men vi måste dra gränsen någonstans för vad vi tycker är etiskt försvarbart och då har vi gjort det utifrån de olika direktiv som anges i de etiska riktlinjerna, som är kopplade till samhällets normer i övrigt.
Vad som föranlett helomvändningen i Klarnas moraliska kompass är inte så tydligt som man kan tro. Det handlar nämligen inte om pengar om man ska tro Frängsmyr, som förvisso inte vill dela med sig av några siffror på exakt hur mycket sexsajterna drar in men som understryker att intäkterna är »marginella«.
Och om det inte är pengar som fått Klarna att vilja supporta sexsäljarbranschen – vad är det då?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.