Bild: Andreas Lind

Niklas Svensson går i strid mot S-toppens tilltänkta arvode från Rädda Barnen.

I fredags rapporterade Expressen att Rädda Barnens valberedning lagt ett förslag om heltidsarvodering för föreningens tilltänkta nya ordförande, Veronica Palm.

Med Twitter-lansen i högsta hugget inledde Expressens stjärnreporter Niklas Svensson sitt fälttåg. Reportaget »Miljonregn när Palm tar över Rädda Barnen« följs av ett sedvanligt russinplockande av fakta och citat, och så har Svenssons 99 900 följare på Twitter fått en ny person att hata.

För ett år sedan beskrev Åsa Linderborg från Aftonbladet Niklas Svensson som ett barn av vår tid. Han började som bevakare av »Expedition: Robinson« och tog enligt Linderborg med sig anslaget till Rosenbad. »Intriger, skvaller och spel, vem ska in och vem ska ut? Så bevakas politiken överallt nuförtiden, men Svensson var en av dem som tog arbetssättet till Sverige«, skrev Åsa Linderborg då.

Näthat och trakasserier riktat mot politiker är ett välkänt problem, men fenomenet sträcker sig över flera yrkeskategorier. Så sent som i förra veckan rapporterade Myndigheten för kulturanalys att 35 procent av svenska författare och 21 procent av konstnärerna utsätts för hot och trakasserier.

Mycket av detta hat är särskilt riktat mot kvinnor. I en ny undersökning från engelska The Guardian granskades 70 miljoner kommentarer på tidningens websida. Åtta av de tio mest utsatta skribenterna i granskningen var kvinnor.

Hatet mot Veronica Palm kommer inte som en chock, men Niklas Svenssons granskning ger ändå anledning att lyfta på ögonbrynen.

Det arvode som Palm föreslås få var 46 800 kr i månaden. Ett arvode som enligt Palm är omkring 20 000 kr lägre än hennes tidigare lön som riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Eller, som Expressen beskrev det; »Miljonregn!« och »Chockhöjning!«.

I sitt reportage valde Svensson att inte lyfta det faktum att det var ett heltidsuppdrag som skulle arvoderas. 46 800 kr i månaden är inte en chockerande heltidslön för en ordförandepost, men beskrevs ändå som en »chockhöjning«. Niklas Svensson har själv tidigare vägrat att svara på frågor om sin egen lön, men gissningsvis handlar det om betydligt mer chockerande siffror.

Förutom det faktum att Palm förväntas arbeta heltid med uppdraget motiverade Rädda Barnen arvodeshöjningen för ordförande samt vice ordförande med att organisationen »står inför stora förändringar och utmaningar – såväl lokalt, nationellt som internationellt – vilket ställer höga krav på det nya ordförandeparet.« Men för Svensson var detta knappast en förmildrande omständighet.

Några dagar efter reportaget om Rädda Barnen kommer beskedet att organisationen valt att dra tillbaka sitt arvodesförslag. Beslutet följs av ett förnöjt twitter-firande från Niklas Svensson, som kan andas ut efter ytterligare en lyckad strid.

»Nu hög tid att avsluta för kvällen efter några intensiva arbetstimmar«, skrev Svensson samma kväll på sin Twitter. Och avslutar därmed ännu en dag i medietrollens tjänst.