Vi har ju utgiftstak, budgetmål, inflationsmål, klimatmål och massa andra restriktioner. Då kan vi lika gärna ha ett tak för antal flyktingar, tycker Lars Calmfors.
Lars Calmfors begår i dag ledarkrönika i Dagens Nyheter. I den föreslår han att regeringen ska tillsätta en parlamentarisk Volymkommission – en utredning som ska titta på hur vi kan sätta ett tak för invandringen.
För, resonerar Calmfors, vi har ju tak och mål för till exempel klimat, budget, utgifter och sysselsättning. Varför då inte sätta ett tak för hur många människor på flykt vi kan ta emot?
Calmfors fortsätter med att konstatera att ett sådant tak kan strida mot FN:s flyktingkonvention, men att asylrätten ändå är satt ur spel, så det är dags att se över människors rätt att söka skydd.
Det gör ont att läsa. Få saker skaver så mycket som när människors behov av skydd jämförs med ett utgiftstak.
För problemet är inte nödvändigtvis antalet flyktingar som kommer till Sverige, utan att vi var helt oförberedda på att det fleråriga kriget i Syrien till slut skulle nå oss med full kraft och att det finns en bristande solidaritet i världen som gör att endast ett fåtal länder verkligen står upp för asylrätten.
När ord som »systemkollaps« och »volymer« används i allt högre utsträckning av politiker och debattörer, etableras en sanning om att asylrätten inte är möjlig att upprätthålla. EU:s agerande hjälper inte saken heller.
EU:s överenskommelse med Turkiet har lett till att människor nu i stället tar flyktvägen från Libyen till Italien, i stället för mellan Turkiet och Grekland. Det »tak« som flyktingutbytet mellan Turkiet och EU innebär, hindrar inte människor från att ta sig till Europa. I stället blir färdvägen ännu farligare.
För att citera Lisa Pelling om behovet av begränsning av antalet flyktingar:
»Vi har knappt börjat än. Vi har inte testat att låta privatpersoner ta emot asylsökande i sina hem. Tusen familjer vill bli jourhem för ensamkommande barn bara i Stockholm. Vi har inte börjat genomföra Akademikerförbundet SSR:s smarta förslag, insamlade från tusentals människor som är proffs på att ta emot ensamkommande barn.«
Sverige behöver inte ett tak för människor på flykt, vi behöver ett tak för populistiska förslag. Och det taket är nu nått.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.