I dag tänker jag på de kvinnor som i århundraden kämpat för att ge kvinnor en bra och trygg förlossningsvård.
Bland det mest feministiska som visas på TV just nu är en serie om barnmorskor, där hälften är nunnor. Call the Midwife (Barnmorskan), som är baserad på en barnmorskas självbiografier, har sin början under 1950-talet i en tid då förlossningarna skedde hemma och smärtlindring inte var att tänka på.
Genom seriens gång får tittaren möta gravida och nyförlösta kvinnor som går igenom förlossningsdepressioner, slåss mot amningshetsande nunnor och möter samhällets fördomar om ogifta mödrar.
I Call the Midwife blir även konsekvenserna av att inte ha tillgång till preventivmedel eller laglig abort tydliga – valet står mellan fler barn än familjen klarar av att försörja eller olagliga aborter som kan leda till döden eller fängelse. Som tur är ser det inte ut så längre. I länder som Sverige.
Runt om i världen dör 800 kvinnor varje dag på grund av att de är gravida. Många dör vid förlossningen eller på grund av att något går fel under graviditeten, men en stor andel kvinnor dör på grund av olagliga aborter. Majoriteten av dessa dödsfall hade kunnat undvikas om tillgången till barnmorskor och lagliga aborter var bättre.
Graviditets- och förlossningsvården i Sverige är i grunden fantastisk. Under 2014 dog fyra kvinnor till följd av graviditet eller förlossning. Samtidigt har Sverige högre andel förlossningsskador än våra grannländer.
Den svenska förlossningsvården håller på att bli sämre. Det beror inte på brist på kunskap eller att kvinnor inte har rätt till den vård som de behöver. I Sverige handlar det om resursbrist.
Framförallt i tätbefolkade områden, som Stockholm och Skåne, riskerar födande att behöva skickas mellan sjukhus under pågående förlossning. Och i glesbygden blir det allt längre till förlossningsklinikerna. Det är brist på barnmorskor, och de som arbetar inom förlossningsvården går på knäna.
Rätten till ett tryggt och säkert avslut på en graviditet handlar primärt om att rädda liv. Men det handlar även om rätten till sin egen kropp, att få bestämma över familjebildning och att minimera skadorna av en graviditet och förlossning.
I dag är det internationella kvinnodagen. Jag tänker på de kvinnor, som barnmorskorna i Call the Midwife, i århundraden kämpat för att ge kvinnor en bra och trygg förlossningsvård. Jag tänker på de kvinnor som föder barn utan en utbildad barnmorska till hands. Framförallt tänker jag på de 800 kvinnor som i dag kommer att dö för att de är gravida. Men också hur politiker tillåter den svenska förlossningsvården att gå bakåt.
Vi måste fortsätta att kämpa för allas rätt att överleva sin graviditet. Men kampen för en trygg förlossning måste tyvärr återigen föras på hemmaplan.
Det är lika viktigt nu som på 50-talet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.