Kommunpolitiker vill inskränka polisers meddelarfrihet. Det måste sättas in i ett större sammanhang.
Sverige har en pressfrihet att vara stolt över. Journalister får verka fritt, kritiskt granska makten och vi har grundlagsskyddad meddelarfrihet.
Oroväckande är att en ny undersökning från TU – Medier i Sverige visar på att landets kommunpolitiker är positiva till förslag som inskränker pressfriheten.
På frågan om de anser att polisen inte ska få läcka information från förundersökningar till media, svara 82 procent av de svarande kommunpolitikerna att de är positiva till ett sådant förslag. Varför kommunpolitikerna anser att poliser inte ska få rätt till samma meddelarfrihet som övriga medborgare ger inte frågan svar på.
Inskränkningar av pressfrihet måste alltid ses i sitt sammanhang. Pressfriheten i Sverige utmanas allt mer. Främst handlar det om hot och hat mot journalister, som i flera fall även lett till fällande domar. Hoten och hatet är även ett av skälen till att Sverige tappat placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex – från plats fem 2015 till plats åtta 2016.
I riksdagen finns i dag ett parti som hatar medier och den fria journalistiken – Sverigedemokraterna. Det är även de till partiet nära kopplade hatsajterna som driver hatet och hotet mot journalister.
När lögner sprids via vällästa rasistmedier, blir reaktionen gärna att vilja skydda information från att komma ut. Men det är direkt destruktivt.
När pressfriheten utmanas måste vi stå emot begränsningar och i stället värna grundlagsskyddade rättigheter. Därför är det skrämmande att så hög andel av kommunpolitikerna vill inskränka pressfriheten.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.