Äppelträdens grenar hänger tungt i stadens trädgårdar. Grässtråna sträcker sig nonchalant lite för högt i den småländska kommunen med knappa 13 000 invånare. I en trädgård står en man med bar överkropp, han slänger äpplen ut och bort från tomtgräsen. Snart är hösten här – med september i antågande närmar sig likväl valet. I Mönsterås har Centerpartiet styrt rodret i 25 år, mycket tyder på att så förblir under fyra år till.

– I Mönsterås är det inte partival, utan personval.
Kerstin Räfsbäck, som sysslar med att få fler kvinnliga företagare i kommunen, säger att hon skojar. Men det tycks ligga något i det hon säger. Roland Åkesson är kommunalråd i Mönsterås, Centerpartiets starkaste fäste i Sverige. I förra kommunvalet röstade 47 procent av stadens invånare på Centern. 31 procent av dem valde samtidigt att sätta ett kryss för Roland Åkessons namn.

Roland Åkesson tillträdde som kommunens ordförande i januari 1986, några månader efter valet då Centern för första gången blev det största partiet.
– Jag tror att invånarna tycker att vi [Centern] är lättillgängliga. De träffar mig eller andra centerpartister nere på gator och torg. De kan lyfta luren och ringa kommunstyrelsens ordförande och jag försöker lyssna så mycket jag hinner, säger Roland Åkesson.

Mönsterkommunen
Mönsterås ser på papperet ut att vara Centerns mönsterkommun och den lokala politiken ligger väl i linje med den riktning som Maud Olofsson har lett Centern i på riksnivå. Företagande kommer främst, kvinnligt företagande lyfts fram, utanför staden byggs vindkraftverk. Under de år som partiet byggt upp sin maktbas i Mönsterås är det tydligt att tyngdpunkten lagts på kontakten med företagarna.
– Vi får ju jättegod hjälp av kommunen om det är någonting och de satsar väldigt mycket på eget företagande. Är det någonting så kan man ringa, säger Lena Larsson som med sin man driver företaget Mönsterås Allservice AB.

Roland Åkesson pratar gärna själv om att Mönsterås fått ”guldplats” när det kommer till politikernas och tjänstemännens attityder till företagande, liksom kommunens service till företagen och företagarnas allmänna omdöme om företagsklimatet.

Men samtidigt som Centern är starkt i kommunen händer något på vägen till riksdagen. I förra valet röstade tolv procent av Mönsterås kommuninvånare på Centern i riksdagsvalet. Där är Mönsterås i stället en socialdemokratisk kommun. Närapå lika många som lägger sin röst på Centern på kommunnivå lägger sin röst på Socialdemokraterna på riksdagsnivå.

Centerpolitiken som sådan kan alltså inte vara förklaringen till varför partiet är så starkt i Mönsterås. Då ligger det närmare att se Roland Åkesson som förklaringen. I en liten stad är alla nära, på Luncherian eller Kina Restaurang möter företagare och politiker varandra. Och även utanför företagarsfären vet alla vem Roland Åkesson är. Som en av de personer som Dagens Arena möter i Mönsterås säger: ”Roland brukar synas runt om i staden – och det är inte bara det att han syns – han brukar också hälsa på folk.”

Ett långvarigt styre
I valet 1985, när Centern tog över styret i Mönsterås, bröts en långvarig socialdemokratisk dominans som är typisk för bruksorter runt om i Sverige. Om inte kommunens socialdemokrater klantat sig efter valet hade kanske Mönsterås aldrig blivit den centerkommun staden är i dag. Miljöpartiet blev då vågmästare och den dåvarande representanten för MP, Eje Wadebro, inledde förhandlingar med S och de borgerliga partierna, som då samarbetade.
– Vi träffade först Socialdemokraterna. Den de skickade iväg på en så viktig förhandling var inte ens kommunalrådet, utan en rektor, säger Eje Wadebro.
Så Miljöpartiet lämnade förhandlingarna efter fem minuter och när samma situation uppstått ännu en gång beslutade sig MP för att stödja Centern. Det tycks dock som att Wadebro i dag ångrar sitt val, samarbetet med Centern var snart avbrutet. Eje Wadebro är numera en av centerstyrets och Åkessons främsta kritiker.

Men för Centern fortsatte det att gå bra – i valet 1988 gick Centern från tio mandat till 17.
– Vad som hände den perioden var att det blev en annan attityd, människor skrev till kommunen, människor ringde till kommunen, så då försökte vi fånga upp och tillvarata de idéer och förslag som kom. Sedan har det fortsatt uppåt för Centern, säger Roland Åkesson.
Även oppositionen instämmer i att Centern då var bättre på att lyssna än vad Socialdemokraterna hade varit.

Skolan långt ned på prioriteringslistan
Ett knappt äppelkast bort från kommunhuset ligger Socialdemokraternas partikansli. Huset delas med ett par fackförbund, IOGT-NTO, Viktväktarna och kommunens bio. I valet ska det nytillträdda oppositionsrådet Robert Rapakko utmana Åkesson.
– Roland har gjort jättemycket bra för Mönsterås kommun, det är inget snack om det. Däremot kan jag tycka att när det är samma person, eller samma tankar som styr, då blir det hela tiden mer av samma. Jag tror att man ibland måste byta synsätt.

Företagandets framträdande roll i kommunen har sina baksidor. Inför valet riktar Socialdemokraterna in sig på situationen i skolan och i äldrevården. Medan Mönsterås toppar i de existerande rankingarna för företagande innehar kommunen en medioker plats i SKL:s ranking för skolan.
– För Roland Åkesson är det företagen som kommer först. Min bild är att skolan kommer väldigt långt ner på hans prioriteringslista, säger Robert Rapakko.

När Centern i Mönsterås de senaste åren lagt kommunens överskott på att betala av lånen har Socialdemokraterna opponerat sig och velat lägga pengarna på skolan.
– Om man ska se ett stort problemområde i Mönsterås kommun i dag så är det skolan. Och det är inte så mycket pengar det handlar om, utan det brukar vara ett par miljoner varje år som vi bråkar om. Hade skolan fått de här pengarna kanske vi inte hade sett den stadiga försämring som varit i skolan, säger Robert Rapakko.

Själv säger Roland Åkesson att skolans bristande resultat beror på en tidigare skolchef som nu fått sluta.
– [Han] övertygade tyvärr barn- och ungdomsnämndens ledamöter om en ny rektorsorganisation där rektorerna skulle sitta i grupper och leda gemensamt och dessutom skulle de inte sitta ute på skolan, det var någon trend då i kommunerna att göra så på sina håll.

– Det ger inte svar på hela problematiken. Men visst, det har stökats något oerhört med lärare och organisation i den här kommunen, säger Annelie Holmvall som är lärare på Mölstadsskolan och kommunombud för Lärarnas Riksförbund.
Annelie Holmvall har arbetat tio år i kommunen och känner väl till hur skolan fungerar. Hon påpekar också att även om det var den tidigare skolchefen som tog initiativ till omorganisationen så var det ändå politikerna i barn- och ungdomsnämnden som fattade beslutet.

Lika lätt som företagarna har lärarna inte att lyfta på luren och slå siffrorna till Roland Åkesson.
– Kanske borde vi prata med politikerna, men jag får en känsla av att det inte är så populärt, att vi ska gå de rätta vägarna, säger Annelie Holmvall.

I Centerns skugga
När Roland Åkesson talar om partiernas relation i kommunen säger han att det politiska klimatet i kommunen är bra. Lokalrevyn skämtar om att det är för lite konflikter i politiken för att de ska komma på tillräckligt med roliga historier.
– Det politiska klimatet är bra över alla gränser. Man måste ju som politiker lära sig att skilja på sak och person och jag tycker att i huvudsak så kan det hetta till lite inför valen. Men det är aldrig så att det är några stora personangrepp eller sådana saker i kommunfullmäktige, säger Roland Åkesson.

Men det muttras på båda sidor om Centern. Samma dag som Dagens Arena intervjuar Roland Åkesson har Folkpartiets kandidat, Bill Björklund, beklagat sig i lokaltidningen Östran över att det ständigt är Centern och Åkesson som får credit för de gemensamma besluten. Oppositionen är likväl kritisk till att deras motioner inte besvaras. Robert Rapakko och Eje Wadebro säger båda att det kan ta fyra, fem år innan en inlämnad motion behandlas och att motioner kan komma på nytt men nu med Centerns signum på.
– Ibland undrar man varför en del saker tar så lång tid. Sedan är det ju en fråga om vad som är huvudsaken, om det är att få credit för sina idéer eller i fall jag får igenom dem, säger Robert Rapakko.

Även om det skämtsamt bland Mönsteråsborna sägs att stadens politiker inte kan fatta några beslut förrän de ringt och pratat med Roland påverkar det lokaldemokratin. Kommunens dörrar står öppna för företagarna, men sluter sig när det inte längre rör Centerns paradfråga. Risken finns att de barnfamiljer som kommunen behöver för att hålla sig levande väljer någon annan plats att bo på när skolan inte håller måttet. Än så länge tycks dock Mönsteråsborna ge Roland sitt stöd. Men som Robert Rapakko säger:
– Ibland byter man bil, ibland tapetserar man om, i Mönsterås är det största steget man kan ta att byta kommunalråd – det är lite jobbigare än att tapetsera om.