Kinas demografiska återvändsgränd
Kina Om några månader kommer Kina inte längre att ha världens största befolkning. Börje Ljunggren skriver om en demografisk utmaning med globala konsekvenser.
Kina Om några månader kommer Kina inte längre att ha världens största befolkning. Börje Ljunggren skriver om en demografisk utmaning med globala konsekvenser.
Utrikespolitik Rojavakommittérna som i förra veckan hängde en docka föreställande Turkiets president Erdogan utanför Stockholms stadshus verkar enligt sin hemsida för YPG/PYD. Ingmar Karlsson, före detta diplomat i Syrien och Turkiet berättar om organisationens bakgrund.
Iran Att terrorstämpla revolutionsgardet i Iran är en viktig åtgärd mot regimen och något som oppositionen kräver. Sverige bör därför ge sitt stöd till att EU terrorstämplar organisationen. Det skriver Irankännaren Arvin Khoshnood.
Ukraina När kriget i Ukraina startade för snart ett år sedan bestämde sig Linköpingsbon Take Aanstoot för att agera. Han körde ner sin lastbil fullastad med förnödenheter till den ukrainska befolkningen. Det blev starten på Blågula Bilen, en volontär rörelse på stark frammarsch.
Ledare Brasilien är ett av de länder där utvecklingen gått längst, men den väpnade högern är ett hot i många länder.
Krönika Billström lovar Erdoğan enorma inskränkningar i svensk yttrandefrihet, men Kristersson säger att vi inte ska gå med på alla Erdoğans krav. Är inte det en allt för låg ambition för Sverige?
Västsahara Tystnaden som omger Västsahara riskerar att kväva det sista hoppet för en långsiktig lösning på en av världens mest utdragna konflikter. Både svenska medier och Sveriges regering måste agera i spåren av den förvärrade situationen för västsaharier, skriver företrädare för ett antal civilsamhällesorganisationer.
Essä I höstas publicerades Jan Eliassons memoarer Ord och handling – ett liv i diplomatins tjänst (Albert Bonniers). Berättelsen spänner över ett liv och en karriär som bland annat fört honom till posten som svensk utrikesminister och vice generalsekreterare i FN. Dagens Arena publicerar här ett utdrag ur boken, ett avsnitt som handlar om Eliassons tid vid svenska ambassaden i Washington på 1970-talet.
Krönika En mördare för 20 år sedan fördömdes, men möttes också av förståelse när han sade att han utfört dåden i enlighet med moralen i landet. Hur är den frågan kopplad till dagens demonstrationer? frågar Tanvir Mansur
Replik Regimens fall kommer att avgöras av folket i Iran. Det betyder inte att folket bör avstå stöd från väst. Det skriver Roshanak Jabbari, Reza Derakhshanfar, Roya Abdi och Arash Marandi i en replik
Slutreplik Det är uppenbart att en internationell medverkan behövs om det ska kunna bli några förhandlingar mellan israeler och palestinier. Det skriver Thomas Hammarberg i en slutreplik.
Protesterna i Iran Vi hoppas att protesterna i Iran kan ge upphov till regimskifte och ett framtida fritt och demokratiskt land. Men förändringen måste komma inifrån landet och inte genom interventioner från väst och USA. Det skriver Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi och Sharareh Akhavan, docent i folkhälsovetenskap.
Krönika Vi bör nog hånskratta åt det tyska kuppförsöket, men det vore oansvarigt att inte se mönstren i de senaste årens högerextrema aktioner.
Krönika Ungerns ledare kallar sitt land för en illiberal demokrati och ser upp till Xi Jinping och Putin. Men nu kanske EU till slut sätter ned foten, skriver Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär.
Replik Det är ett alldeles för ensidigt fokus på Israels ansvar i konflikten med palestinierna. Det skriver Martin Blecher, generalsekreterare för Vänskapsförbundet Sverige-Israel i en replik.