Vissa nyheter får en haja till en extra gång. Som att Arbetsförmedlingens prognoser visar att om nuvarande utveckling fortsätter kommer bara en fjärdedel av landets arbetslösa att få ersättning från a-kassan. Smaka på det. En fjärdedel.

Att människor inte får ut anständiga ersättningar när de förlorat jobbet är förstås upprörande i sig. Men det riktigt allvarliga är konsekvenserna på lite längre sikt. A-kassorna finansieras delvis av avgifter från medlemmarna och dels av staten. När färre människor erhåller utbetalningar från a-kassorna sparar alltså staten pengar. Men de arbetslösa som blir utförsäkrade måste ta vägen någonstans. Enligt Arbetsförmedlingens prognoschef lever en stor del av de arbetslösa som saknar ersättning i stället på socialbidrag – som administreras av kommunerna. Statens ekonomi kan se bra ut – nära att vara i balans, trots kris och lågkonjunktur – men kostnaderna har inte försvunnit, de har bara flyttats över till en annan del av den offentliga sektorn.

Än mer allvarligt är förstås att hela idén med a-kassorna håller på att gå förlorad. Som Kjell Rautio på TCO påpekar rör vi oss successivt bort från en generell till en selektiv välfärdsmodell. När allt färre får a-kassa minskar stödet för allomfattande, generellt finansierade trygghetssystem. Samtidigt blir de människor som tvingas leva på socialbidrag allt mer stigmatiserade.

Att arbetslösa inte får ut ersättningar från a-kassorna är till stora delar ett resultat av den borgerliga politiken de senaste fyra åren. Det har inte bara resulterat i lägre utgifter för staten – ett budgetutrymme som använts till skattesänkningar – och ett fastläggande av ”arbetslinjen”. Det är också ett vapen riktat rakt mot den generella välfärdspolitikens grundfundament. Nu ser vi resultaten.